Twój gość jest wege? Oto 3 szybkie i łatwe przepisy na wegetariańską wigilię last minute
Podpowiadamy 3 proste i modne rozwiązania, które sprawią, by twoja wegetariańska wigilia była niezapomniana

Szykujesz wigilię last minute? Sprawdź nasze przepisy / fot. materiały prasowe
Organizujesz Święta i nagle jeden z gości okazuje się wegetarianinem? Nie panikuj. Niekiedy wystarczy nieznacznie zmodyfikować pierwotny bożonarodzeniowy przepis, by odpowiadał zwolennikom diety wegetariańskiej. Podpowiadamy rozwiązania, które sprawią, by twoja wegetariańska wigilia była niezapomniana
Świąteczne pierogi ze szpinakiem
Z kapustą i grzybami, ruskie czy z mięsem – bez względu na to, który ze składników wybierzemy, pierogi stanowią nieodłączny element świątecznej uczty. By tradycji stało się zadość, a jednocześnie aby smakiem domowych pierogów mogli cieszyć się wegetarianie, w tym roku postawmy na wersję ze szpinakiem. Jak zaznacza Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wegetariańskie święta wcale nie muszą oznaczać odejścia od klasyki i rezygnacji z tradycyjnych dań.
– Najlepszym przykładem są pierogi z farszem na bazie szpinaku – mniej kaloryczna alternatywa dla wersji mięsnej. Delikatne i lekkie pierogi ze szpinakiem wprowadzą ciekawą odmianę na wigilijny stół, ciesząc podniebienia wymagających smakoszy. Nie tylko tych, jednoznacznie opowiadających się za opcją wege.
Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 300 g szpinaku młodego firmy Eisberg
- 200 g sera twarogowego
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.
Wykonanie farszu:
Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.

Świąteczne pierogi ze szpinakiem / fot. materiały prasowe
Wegetariańska wigilia z żurkiem z grzybami, serkiem kremowym i chipsem buraczanym

Świąteczny żurek z grzybami, serkiem kremowym i chipsem buraczanym / fot. materiały prasowe
Składniki:
- 10 g suszonych podgrzybków
- 1 średnia cebula
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- ¼ małego selera
- 3 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 l wody
- 0,5 l gotowego zakwasu na żurek
- 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
- 1 burak czerwony
Wykonanie:
Grzyby dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotować do miękkości i odstawić razem z wodą do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor, w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut. Następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie wlać zakwas na żurek, dodać serki topione, majeranek i rozdrobniony czosnek. Zupę przez kilka dodatkowych minut gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie dorzucić pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz wlać część wody, w której się gotowały (według uznania, dla wzmocnienia smaku). Doprawić do smaku i odstawić na pół godziny, by smaki się połączyły.
Buraka obrać, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku lub usmażyć na rozgrzanym oleju tak, by powstały chipsy. Odsączyć na ręczniku papierowym i udekorować nimi każda porcję świątecznego żurku. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK.
Barszcz czerwony z pieczoną cieciorką

Barszcz czerwony w pieczoną cieciorką / fot. materiały prasowe
Składniki:
- Koncentrat Barszczu Czerwonego Krakus – 1 butelka 300ml
- ciecierzyca – 1 puszka
- sól, słodka papryka, wędzona papryka – po 1/4 łyżeczki (do przyprawienia ciecierzycy)
- oliwa – 1 łyżka
- 1,7 litra wody
Wykonanie:
Barszcz przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Przyprawiamy odrobinę majerankiem. Cieciorkę odcedzamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie polewamy oliwą. Mieszamy w przyprawach i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 30 minut, w międzyczasie mieszamy 2-3 razy. Podajemy z barszczem.