Wegańskie ciasto z gruszkami i nerkowcami
Macie tak czasem, że najdzie Was ochota, żeby wziąć i upiec ciasto? Jeśli tak, to mamy smaczny przepis na ciasto od Ring The Belly.

CI BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– 500gr mąki pełnoziarnistej
– pół szklanki cukru trzcinowego
– pół szklanki oleju rzepakowego
– pół szklanki mleka roślinnego
– 50 gram drożdży
– dwie duże łyżki cynamonu
– dwie gruszki
– 100gr nerkowców
JAK UPIEC CIASTO?
Gruszki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wyłóż na rozgrzaną patelnię, posyp dwoma łyżkami cukru, jedną cynamonu i delikatnie podsmaż. Na osobnej patelni upraż nerkowce.
W garnuszku przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w mleku, dodaj łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans do wyrośnięcia. Gdy zaczyn sie podniesie, dodaj go do przesianej mąki i resztę cukru (pozostawiając jedną łyżkę na potem) i dokładnie wyrób. gdy ciasto będzie sprężyste, przykryj je i odstaw je na 40 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż do tortownicy, posyp łyżką cukru i cynamonu. Rozłóż na nim gruszki i posyp prażonymi nerkowcami. Piecz godzinę. Podawaj ostudzone.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Zapraszamy na www.ringthebelly.com