Bigos bez mięsa? I to jaki! Voila!
WEGAŃSKI BIGOS
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– 500 gr kiszonej kapusty
– 1/3 główki białej kapusty
– opcjonalnie dwa małe słodkie jabłka
– łyżeczka: majeranku, kminku
– 5-6 liści laurowych
– 2 zabki czosnku
– jedna cebula
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– łyżeczka soli i pieprzu
– szczypta kolendry i ziarenek gorczycy
– 40ml sosu sojowego
– garść suszonych śliwek kalifornijskich
– 100 gr suszonych grzybów, najlepiej borowików lub prawdziwków
– 30 ml oleju
JAK PRZYGOTOWAĆ BIGOS?
Grzyby zalej wrzątkiem tak aby woda zakrywała je powyżej ok 2 cm. Odstaw na kwadrans. Wyciśnij dokładnie kiszoną kapustę. Możesz wypić sok, który z niej zostanie, jest zdrowy i pyszny! Białą kapustę pokrój w małe wąskie kawałeczki i posól. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią pokrojoną cebulkę i wszystkie przyprawy. Gotuj mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i puszczą aromat. Dodaj do mikstrury obydwie kapusty, zalane wcześniej grzyby wraz z wodą spod nich i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu 2-3 godziny pod przykryciem mieszając dokładnie do 20minut. Odstaw bigos żeby ostygł. Najlepszy jest następnego i następnego dni.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Poznaj letnie przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly
Blog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com