WEGAŃSKA PIZZA ZE SZPINAKIEM
Pizza - danie, które przede wszystkim kojarzy nam się z gorącym i ciągnącym żółtym serem oraz dużą ilością dodatków warzywnych i mięsnych. Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu mamy dla Was jej lżejszą wersję, bo w

Pizza ze szpinakiem - wegańska wersja tradycyjnej pizzy.
Pizza – danie, które przede wszystkim kojarzy nam się z gorącym i ciągnącym żółtym serem oraz dużą ilością dodatków warzywnych i mięsnych. Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu mamy dla Was jej lżejszą wersję, bo w odsłonie wegańskiej. Przepis pochodzi z bloga www.weganie.blogspot.com
Ciasto:
– 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 100 g mąki pszennej białej
– 10 g świeżych drożdży
– 110 ml ciepłej wody
– 10 g cukru
– 15 g oliwy z oliwek
– 3 g soli
Dodatki:
– 100 g startego wegańskiego sera typu gouda
– garść świeżych liści szpinaku
– sos pomidorowy (robimy go zawsze na oko mieszając koncentrat pomidorowy z wodą, cukrem, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i ziołami)
Wykonanie:
W wysokiej misce rozpuścić cukier i drożdże w ciepłej wodzie. Dodać mąkę, cukier, oliwę oraz sól i dokładnie wymieszać. Ugnieść ciasto i uformować w kulę. Oprószone lekko mąką i przykryte ściereczką ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min (najlepiej w ciepłym pomieszczeniu). Rozgniatamy ciasto na posmarowanej olejem blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min.Ciasto smarujemy sosem, układamy następnie liście szpinaku i sypiemy na górę ser. Pieczemy 10 min w 200°C.
Smacznego!
Azira Torbor 10 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] There you can find 74793 more Information to that Topic: miastokobiet.pl/weganska-pizza-ze-szpinakiem/ […]