Wątróbka drobiowa z gruszkami, czerwoną cebulą i świeżym majerankiem
Jest piątek więc czas na Panów z bloga „Gotowanie z Pasją”. Zaczynamy dzisiaj nowy cykl: cztery dania z podrobów, które są pyszne i przełamią ogólne ich postrzeganie. Jako pierwsza "idzie" wątróbka drobiowa z gruszkami,

Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami, czerwoną cebulą i świeżym majerankiem / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz
Jest piątek więc czas na Panów z bloga „Gotowanie z Pasją”. Zaczynamy dzisiaj nowy cykl: cztery dania z podrobów, które są pyszne i przełamią ogólne ich postrzeganie. Jako pierwsza „idzie” wątróbka drobiowa z gruszkami, podawana z czerwoną cebulą i świeżym majerankiem.
Podroby to jadalne wewnętrzne części zwierząt, które nie wchodzą w skład tuszy, ale uważane są przez kucharzy za tzw. „piątą ćwiartkę” tusz zwierzęcych, co świadczy o tym, że kucharze uważają je za dodatkowy i istotny w kuchni produkt. Zawierają więcej kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, całej masy witamin, niż tzw. „reszta” mięsa, które spożywamy. Oczywiście niektóre z nich wymagają specjalnego przygotowania, np. kilkukrotnego moczenia w wodzie czy też gotowania, ale warto swoją dietę urozmaicić podrobami, gdyż są po prostu dobre. Na szczęście w Polsce jeszcze ceny podrobów są stosunkowo niskie, podczas gdy reszta cywilizowanego świata już je doceniła i tym samym ich ceny mogą nawet dorównywać cenom mięsa.
Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami, czerwoną cebulą i świeżym majerankiem

Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami, czerwoną cebulą i świeżym majerankiem / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz
Składniki (przepis na 4 porcje):
– 0,4 kg wątróbki drobiowej
– 2 gruszki
– 2 czerwone cebule
– 4 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oleju
– garść świeżego majeranku
– pieprz czarny
– pieprz kolorowy
– sól

Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami, czerwoną cebulą i świeżym majerankiem / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz
Przygotowanie:
Umyć wątróbkę, oczyścić z błon i osuszyć, a następnie delikatnie doprawić drobno mielonym czarnym pieprzem i obtoczyć w mące. Podgrzać oliwę i masło, a następnie smażyć wątróbkę po około 2-3 minuty z każdej strony tylko do zarumienienia. Wątróbki wyjąć i trzymać w cieple. Cebulę pokroić w półksiężyce, a gruszki w ósemki i podsmażyć w tłuszczu pozostałym po smażeniu wątróbki aż do zarumienienia cebuli. Układać na talerzu gruszki, a obok cebulę, na której kłaść wątróbkę. Posypać świeżymi listkami majeranku, posolić i doprawić grubo mielonym kolorowym pieprzem.
***
„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.
W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.
Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl