Warzywne curry z dorszem
Dzisiaj orientalnie. Ring the belly proponuje warzywne curry z dorszem, mniammm
W ramach przygotowań do tegorocznych wakacji, rozpoczynamy orientalny weekend. Na pierwszy strzał – rybne curry z cudownym cukrowym groszkiem. Niebawem spodziewajcie się innych azjatyckich przysmaków.
WARZYWNE CURRY Z DORSZEM
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– dwa filety z dorsza
– puszka mleczka kokosowego
– połowa czerwonej i żółtej papryki
– garść groszku cukrowego w strąkach
– dwie pałeczki trawy cytrynowej
– mała łyżka pasty curry
– 2 cm startego imbiru
– 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
– 4 łyżki sosu sojowego
JAK PRZYGOTOWAĆ DANIE?
Połowę oleju kokosowego roztop na patelni. Dorsza umyj, pozbądź się ewentualnych ości i wyłóż na patelnię. Smaż z każdej strony po 2-3 minutki. Roztop w garnku drugą łyżkę oleju i podsmaż na nim pokrojone papryki i groszek cukrowy. Zalej wszystko mleczkiem kokosowym i dodaj imbir. Pałeczki trawy cytrynowej mocno rozbij i wrzuć do wywaru. Gotuj wszystko około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw sosem sojowym. Podawaj z ryżem.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Poznaj wiosenne przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly
Blog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com