Sunday, December 8, 2024
Home / Kultura  / Warsztaty zimowej kuchni roślinnej z Alicją Rokicką

Warsztaty zimowej kuchni roślinnej z Alicją Rokicką

Roślinne potrawy zimą? Pewnie myślisz, że to orka na ugorze. Spróbujemy Cię przekonać, że jest inaczej!

Spotykamy się w kameralnym, nastrojowym ośrodku Kominkowy Spichlerz, położonym w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego. / fot. materiał prasowy

Miasto Kobietpod naszym patronatem 

Warsztaty fundacji Bios Amigos z Alicją Rokicką, znaną autorką bloga Wegan Nerd i współpracowniczką nowojorskiego Chickpea Magazine, to doskonała okazja zmierzenia się z przygodą, jaką jest przygotowywanie stuprocentowo roślinnych potraw poza sezonem. Wbrew pozorom nie trzeba sprowadzać większości produktów z drugiego końca świata!

Spotykamy się w kameralnym, nastrojowym ośrodku Kominkowy Spichlerz, położonym w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego. / fot. materiał prasowy

Spotykamy się w kameralnym, nastrojowym ośrodku Kominkowy Spichlerz, położonym w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego. / fot. materiał prasowy

Przez kilka dni w bezpretensjonalnej, wspólnotowej atmosferze będziemy poznawać tajniki wyśmienitej, roślinnej kuchni, zawierać znajomości z pasjonatami gotowania z całej Polski, razem przygotowywać i degustować potrawy. Do domu wrócimy z własnoręcznie przyrządzonymi deserami oraz mini książką kucharską z najlepszymi przepisami z bloga Wegan Nerd, wybranymi osobiście przez autorkę.

Na warsztatach:

– Dowiemy się, w jaki sposób przyrządzać sycące, rozgrzewające potrawy roślinne w sezonie jesienno-zimowym, bazując na lokalnych składnikach;

– Poznamy przepisy na pyszne, wegańskie wersje tradycyjnych potraw wigilijnych, którymi zaskoczymy rodzinę i znajomych;

– Odkryjemy stuprocentowo roślinne desery i ze zdziwieniem stwierdzimy, że nie ustępują w smaku tradycyjnym;

– Porozmawiamy o kuchni roślinnej i udowodnimy, że nie jest trudna ani kosztowna, za to piękna, ciekawa, smaczna i zdrowa;

– Poznamy kuchenne triki przydatne w kuchni nie tylko dla wegetarian;

Jak się zapisać?

Warsztaty odbędą się w dniach 13-16 listopada. Szczegółowe informacje o zakwaterowaniu, cenie i warunkach rejestracji pod adresem fundacja@biosamigos.pl. Piszcie śmiało – odpowiemy na wszystkie Wasze pytania!

We wspólnym gronie wymienimy się informacjami, nowinkami, kulinarnymi plotkami. Miło i owocnie spędzimy razem czas.

We wspólnym gronie wymienimy się informacjami, nowinkami, kulinarnymi plotkami. Miło i owocnie spędzimy razem czas. / fot. materiał prasowy

Dlaczego wspólnotowość?

Bo uważamy, że robienie czegoś razem w innymi daje mnóstwo radości! Dlatego wszystkie posiłki będziemy przyrządzać wspólnie, razem z resztą grupy zachwycimy się ich smakiem i wymienimy nawzajem własnymi kulinarnymi odkryciami. A wcześniej spotkamy się na kameralnych warsztatach grupowych, dzięki którym poznamy innych uczestników i poczujemy się swobodnie.

Dlaczego lokalność?

Bo skoro nawet zimą można stworzyć fantastyczne potrawy bazując na tym, co pod ręką, po co sprowadzać składniki z drugiego końca świata, emitując masę zanieczyszczeń? No dobrze, my też uwielbiamy imbir, przepadamy za nerkowcami i dalibyśmy się pokroić za awokado. Ale staramy się, by były one raczej przyjemnymi akcentami, a nie podstawą naszych roślinnych przepisów. Przekonamy Cię, że to możliwe!

Dlaczego weganizm?

Nasze zainteresowanie kuchnią roślinną jest konsekwencją wyznawanej przez nas filozofii, opartej na szacunku dla zwierząt. Ale bez obaw – nie osaczymy Cię na nich nachalną ideologią. To Ty decydujesz, czy chcesz całkowicie wycofać mięso ze swojej diety, czy tylko ją urozmaicić o roślinne potrawy. My dajemy Ci narzędzia do tego, abyś świadomie komponował/a swoją dietę w oparciu o zdrowe, lokalne i etycznie pozyskane produkty. Reszta w Twoich rękach!

Alicja Rokicka: blogerka, trochę artystka, kura domowa, 100% weganka. Od 2 lat prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd. Kocha jeść, gotować, przerabiać przepisy, szukać nowych inspiracji, grzebać w ziemi i głaskać koty. Uważa, że kuchnia roślinna jest piękna. Pełno w niej świeżych produktów, ciekawych połączeń, warzywa zamieniają się w pyszne desery, główne danie bywają wymyślne, ale i proste zawsze kolorowe i smaczne. W kuchni Rokickiej pierwsze skrzypce zawsze grają chwasty, polskie bulwy, owoce i kwiaty. Publikuje i robi zdjęcia dla nowojorskiego Chickpea Magazine. Współpracuje z portalem HalloZDrowie.pl Marzy o stosie autorskich książek kucharskich.

***

O WEGE PRAKTYKACH fundacji Bios Amigos – Na nasze kulinarne spotkania – zarówno stacjonarne, jak i wyjazdowe – zapraszamy prowadzących, którzy o gotowaniu roślinnym wiedzą wszystko. Niektórych możecie znać z mediów lub blogów. O innych być może nie słyszeliście – wynajdujemy ich specjalnie dla Was, kierując się naszym sekretnym przepisem, którego składniki to: nieprzeciętna osobowość, kulinarna intuicja i, oczywiście, niezapomniany smak proponowanych potraw. Przyprawiamy wszystko takimi ważnymi dla nas elementami, jak sezonowość, lokalność i pozyskiwane produktów bezpośrednio od producentów. Warsztaty gotowe!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ