Saturday, June 22, 2024
Home / Kuchnia  / Rzuciła wszystko i zaczęła robić orecchiette. Teraz twoja kolej!

Rzuciła wszystko i zaczęła robić orecchiette. Teraz twoja kolej!

Ostatnie wolne miejsca na polską edycję kulinarnych warsztatów z Anną Ciupryk

Anna Ciupryk

Warsztaty kulinarne z Anną Ciupryk jeszcze w te wakacje! / fot. Davide Mitacchione

Rzuciła wszystko, wyjechała do Włoch i zaczęła robić orecchiette – włoską pastę typową dla regionu Apulii. Teraz rusza w Polskę z kulinarnymi warsztatami.

– Przecież gotowanie i życie nie powinno być trudne

– pisze w swojej książce „Ja Mozzarella” Anna Ciupryk

 

Mindfull cooking z Anną Ciupryk

– Po latach gonitwy, ciągłego stresu i nadwyrężania swojego ciała, postanowiłam radykalnie zmienić swoje życie przeprowadzając się do małego, włoskiego miasteczka na południu Włoch, Conversano. Tam dostałam wiele lekcji, ale najważniejsza jest ta o słuchaniu siebie i zwalnianiu, dzięki któremu możemy naprawdę zacząć cieszyć się życiem. W idei Vita Lenta (slow life) zaczęłam gotować i mówić o jedzeniu z moimi włoskimi przyjaciółmi, dla których kuchnia i wspólne jedzenie jest integralną częścią ich życia. I tak gotując, jedząc i zwalniając, stworzyłam autorskie warsztaty „Zróbmy razem orechiette”, które są połączeniem typowych dla Apulii kursów kulinarnych organizowanych dla turystów oraz pasjonatów gotowania. Poszerzyłam je o praktykę mindful cooking. Inspirowane są włoską tradycją slow kitchen, a także współczesną wiedzą na temat świadomego jedzenia oraz jego pozytywnego wpływu na zdrowie i witalność – mówi Anna Ciupryk – fotografka, autorka e-booka „Ja Mozarella”.

 

Przeczytaj koniecznie:
W wieku 39 lat przeprowadziła się do Włoch. „Myśl o dużej zmianie wyzwala lęk przed nieznanym”

 

Warsztaty kulinarne: „Zróbmy razem orechiette”

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Anna Ciupryk / polka w Apulii (@anna_ciupryk_priv)

Podczas warsztatów można zanurzyć się we włoskich historiach chłonąc wszystkimi zmysłami. Miękko wyciskając włoską pastę orecchiette zrelaksować się, poczuć moc wspólnego gotowania i jedzenia. To idealne miejsce, aby skosztować dań i przekąsek typowych dla regionu Apulii, a przede wszystkim spędzić ciekawie wolny czas inspirując włoskim Vita Lenta. Te spotkania pełne słońca, aromatów i uśmiechów odbywają się zarówno w profesjonalnych kuchniach, przestrzeniach warsztatowych, salach wykładowych, w ogrodach oraz prywatnych domach. Łączą tych zabieganych i niepracujących, dorosłych i dzieci, tych poszukujących miejskich atrakcji i znudzonych już wszystkim.

Wspólne gotowanie wspiera nasz socjalny mózg i buduje relacje, również te ze samym sobą. Warsztaty są interesujące nie tylko dla pasjonatów gotowania czy kuchni włoskiej. To po prostu wartościowo spędzony czas, przestrzeń na poznawanie nowych ludzi, wymianę radosnej energii i smakowanie pyszności rozpieszczających kubki smakowe. Kuchnia włoska jest chyba najbardziej popularna na świecie. Przepisy nie są skomplikowane, ważne są dobrej jakości składniki i sekretne receptury, przechowywane z pietyzmem stosowane przez każdą niemal włoską rodzinę.

Najważniejszą przyprawą jest serce wkładane w przygotowanie dania oraz chęć karmienia. Według mindful cooking – świadome gotowanie, ważne jest dobre nastawienie, wyobrażanie sobie skąd pochodzą składniki, jaka jest ich konsystencja, kolor, smak, wartości. Myślenie o tym, jak dobry wpływ mają na nasze ciało. To wszystko przygotowuje nasz mózg i cały system trawienny do działania. Wszystko to robią włosi intuicyjnie, większość serwowanych potraw jest zapowiedzianych jak najlepszy gość.

– Podano capocollo z Martina Franca, prosciutto z San Daniele sezonowane 24 miesiące, sery z lokalnej farmy Bianco. Od razu wiemy, że jesteśmy rozpieszczani i nie jemy byle czego. Możemy poczuć się specjalnie, podobnie jak nasze podniebienie, brzuch i system hormonalny. Tak naprawdę rozbija się o włoskie Vita Lenta, które skrywa w tych dwóch słowach zatrzymanie się, uważność, docenianie i celebrowanie chwili. Wtedy właśnie jest czas na zauważenie tego co czujemy, otworzenie się na nowe, kosztowanie życia i bycie w chwili. Przecież to właśnie jest moment szczęścia

– zachęca do wzięciu udziału w warsztatach ich pomysłodawczyni.

Najbliższe warsztaty Ani Ciupryk

Ostatnie wolne miejsca:

  • „Zróbmy razem orechiette”: 26 lipca Kraków, Fine Spot, Zabłocie 35, godz. 18.00, cena: 259 zł  (zapisy: https://www.fine-wine.pl/wydarzenia/fine-wine-krakow/zrobmy-razem-orecchiette-warsztaty-z-autorka-ksiazki-ja-mozzarella-anna-ciupryk)
  • „Włoski piknik w ogrodzie”: 29 lipca Filipowice, Ogród na Wzgórzu, Jurajska 170, godz. 14.00, cena: 299 zł (zapisy: https://sklep.twojogrodnik.pl/pl/p/Warsztaty-Wloski-piknik-w-ogrodzie-/294)
  • 4 sierpnia Wrocław, Kwiaty Kawy i inne, pl. Kościuszki 12
    Zapisy mailowo manager@kwiatykawy.pl
  • „Sekretne spotkanie z muzyką w tle”: 13 sierpnia Warszawa

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Anna Ciupryk / polka w Apulii (@anna_ciupryk_priv)

 

TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ