Wednesday, April 23, 2025
Home / Kuchnia  / 9 razy deser – Przepis nr 4 warstwowy sernik porzeczkowy

9 razy deser – Przepis nr 4 warstwowy sernik porzeczkowy

Ewelina Golba z bloga Peace, Love and Cook poleca warstwowy sernik porzeczkowy z bloga Gotowanie Cieszy gotowaniecieszy.blox.pl .

Warstwowy sernik porzeczkowy / fot. Gotowaniecieszy.blox.pl

Warstwowy sernik porzeczkowy / fot. Gotowaniecieszy.blox.pl

Poprosiliśmy krakowskich blogerów kulinarnych o prezent urodzinowy dla „Miasta Kobiet”. Zaproponowali, by był na słodko. Stąd zestawienie ich dziewięciu przepisów na najsmaczniejszy deser. Powstało na zasadzie łańcuszka życzeń – każdy bloger polecał przepis kolejnego. Bezy, masy i owoce trudno włożyć do gazety, dlatego dzielimy się z Wami przepisami i czekamy na zaproszenie na degustacje.

Ewelina Golba z bloga Peace, Love and Cook poleca

warstwowy sernik porzeczkowy z bloga Gotowanie Cieszy gotowaniecieszy.blox.pl 

Warstwowy sernik porzeczkowy / fot. Gotowaniecieszy.blox.pl

Warstwowy sernik porzeczkowy / fot. Gotowaniecieszy.blox.pl

Spód (składniki na tortownicę o średnicy 22 cm): 200 g herbatników, 90 g masła, 1 łyżka cukru pudru. Masa serowa: 500 g mielonego sera (gotowego, na serniki), 400 g jogurtu naturalnego, 200 g cukru pudru (+1 kopiasta łyżka), 400 g czerwonej porzeczki, 4 płaskie łyżki żelatyny. Wierzch: 1 torebka czerwonej galaretki, 200 g czerwonej porzeczki.

Przygotowanie: Herbatniki zemleć i połączyć z cukrem oraz stopionym masłem. Dokładnie wymieszać, aby masło dobrze się rozprowadziło. Tak powstałą masą wyłożyć tortownicę, dociskając ją do spodu i boków formy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawić do lodówki. Ser zmiksować z jogurtem i cukrem. Odłożyć 1/3 masy, a do pozostałego sera dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ok. 80 ml wrzątku. Masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby zastygła. Do pozostałej masy serowej dodać łyżkę cukru pudru, zmiksowane porzeczki (by oddzielić pestki, można je przetrzeć przez sito) oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku. Masę porzeczkową delikatnie wylać na zastygły ser i ponownie schłodzić przez 30-40 minut. Pozostałe 200 g porzeczek także zmiksować i połączyć z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Kiedy masa serowo-porzeczkowa zastygnie, wylać na nią przestudzoną galaretkę z owocami. Sernik pozostawić w lodówce na całą noc, aby mieć pewność, że wszystkie warstwy będą miały właściwą konsystencję.

Oceń artykuł
2 Comments
  • Ania 21 października, 2013

    Poza sezonem letnim na deser poleciłabym tort bezowy z kremem mascarpone i wiśniami.

  • gotowaniezestylem 21 października, 2013

    Zgadzam się tort bezowy jest najlepszy 🙂

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ