Friday, March 21, 2025
Home / Kuchnia  / 9 razy deser – Przepis nr 7 waniliowy sernik na zimno

9 razy deser – Przepis nr 7 waniliowy sernik na zimno

Anna Loska z bloga Kulinarne Rozkosze poleca waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym i cytrynowo-melisowym z bloga Pora coś zjeść poracoszjesc.blogspot.com

Waniliowy sernik na zimno / fot. Porazcoszjesc.blogspot.com

Waniliowy sernik na zimno / fot. Porazcoszjesc.blogspot.com

Poprosiliśmy krakowskich blogerów kulinarnych o prezent urodzinowy dla „Miasta Kobiet”. Zaproponowali, by był na słodko. Stąd zestawienie ich dziewięciu przepisów na najsmaczniejszy deser. Powstało na zasadzie łańcuszka życzeń – każdy bloger polecał przepis kolejnego. Bezy, masy i owoce trudno włożyć do gazety, dlatego dzielimy się z Wami przepisami i czekamy na zaproszenie na degustacje.

Anna Loska z bloga Kulinarne Rozkosze poleca waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym i cytrynowo-melisowym z bloga Pora coś zjeść poracoszjesc.blogspot.com

Waniliowy sernik  na zimno / fot. Porazcoszjesc.blogspot.com

Waniliowy sernik na zimno / fot. Porazcoszjesc.blogspot.com

Składniki: 450 g twarogu 3-krotnie zmielonego (może być twaróg sernikowy), 200 ml mleka, 5 łyżek cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 500 g truskawek, listki melisy, sok z 1 cytryny, 7 łyżek żelatyny, ciepła woda do rozpuszczenia żelatyny. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie: Twaróg włożyć do miski. Dodać mleko, cukier puder (3 łyżki) i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie zmiksować. Truskawki włożyć do wysokiego naczynia, dodać cukier puder (2 łyżki) i zmiksować na jednolitą masę. Melisę i sok z cytryny umieścić w innym naczyniu i również dokładnie zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i dodać: do sera – 3 łyżki, do truskawek – 3 łyżki, i do melisy – 1 łyżkę. Każdą z mas dokładnie zmiksować. Mus truskawkowy powinien być bardzo puszysty. Do 4 naczyń nałożyć kolejno ser, truskawki i melisę. Mus z melisy można nałożyć do naczynia z małą dziurką i wyciskając, utworzyć na wierzchu truskawek 3 okręgi, a potem wykałaczką wykonać ozdobne wzorki. Schłodzić przez 1,5 godziny w lodówce.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ