Wednesday, March 22, 2023
Home / Kuchnia  / Co zjesz na Walentynki?

Co zjesz na Walentynki?

Stara prawda mówiąca, że droga do serca prowadzi przez żołądek jest niezmiennie aktualna. Z okazji Walentynek – święta zakochanych, przygotujmy więc oryginalne przekąski.

Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli / fot. MSM Mońki

Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli / fot. MSM Mońki

Stara prawda mówiąca, że droga do serca prowadzi przez żołądek jest niezmiennie aktualna. Z okazji Walentynek – święta zakochanych, przygotujmy więc oryginalne przekąski. Polecamy trzy przepisy: na śniadanie, obiad i kolację. Dzięki nim bez problemu przyrządzimy mini pizze w kształcie serca, rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli oraz pieczone małże pod serową pierzynką. Takie potrawy to prawdziwa kulinarna ekspresja uczuć i świetna niespodzianka dla drugiej połówki.

Jedzenie pobudza zmysły, dlatego na Walentynki warto przygotować niebanalne przekąski oryginalne w formie, nieco egzotyczne i np. z żółtym serem – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Dlaczego z żółtym serem? Ponieważ ma wiele walorów, zawiera chociażby tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny – dodaje Ewa Polińska.

Śniadanie

Mini pizze w kształcie serca

Składniki:

– 1 i ¼ szklanki mąki

– 12g świeżych drożdży

– ½ łyżeczki soli

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

– 1/3 szklanki letniej wody

– 5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe

– 20g sera żółtego Gouda MSM Mońki

– szczypta oregano i bazylii

– kilka liści rukoli

Zaczyn drożdżowy:

– ¼ łyżeczki cukru

– ½ łyżki mąki

– 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)

Przygotowanie:

Przygotować drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodać mąkę, cukier i wodę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformować w kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypywać mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.

Przygotować sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzeć przez sitko i połączyć z bazylią i oregano. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrągły placek jak na pizze. Wykroić kształt serca, z pozostałego ciasta uformować 5 serce. Każde z serc posmarować sosem pomidorowym i dodać wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne. Przyozdobić liśćmi rukoli. Piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).

Obiad

Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli / fot. MSM Mońki

Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli / fot. MSM Mońki

Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli

Składniki dla 4 osób:

– 150 g szynki konserwowej,

– 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3×100 g),

– 300 ml słodkiej śmietanki 18%,

– 1 łyżeczka masła,

– 3 średnie pomidory,

– ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku,

– 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,

– orzechy włoskie łuskane

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle.

Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.

Kolacja

Pieczone małże pod serową pierzynką

Pieczone małże pod serową pierzynką / fot. fotolia

Pieczone małże pod serową pierzynką

Składniki:

– 1 kg świeżych muli,

– 150 ml białego wina,

– 1 ostra papryczka,

– 2 łyżki oliwy z oliwek,

– 50 g sera żółtego Gouda MSM Mońki,

– 1 duży pęczek natki pietruszki,

– odrobina soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

Mule dokładnie oczyścić: opłukać pod bieżącą wodą i oskrobać. Papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekać. Oczyszczone mule umieścić w głębokiej patelni lub garnku wraz z jedną łyżką natki pietruszki i ostrą papryczką. Zalać winem. Podgrzewać pod przykryciem na dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą (ok. 4-5 min). W tym czasie kilkakrotnie energicznie poruszać patelnią. Mule odcedzić zachowując płyn z gotowania (zamknięte muszle wykluczyć).

Zetrzeć ser na tarce i umieścić w misce wraz z pozostałą częścią natki pietruszki i dwoma łyżkami oliwy. Wymieszać. Partiami dolać ok. 250-300 ml płynu z gotowania małż do momentu aż masa będzie miała konsystencję kremu.

Następnie przepołowić mule, odrywając część muszli, w której nie ma mięsa.

Każdą muszlę z mięsem wypełnić serowym farszem i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Całość skropić odrobiną oliwy i soku z cytryny. Mule pod serową pierzynką piec w średniej temperaturze przez ok. 10 minut, do momentu aż farsz nabierze złotego koloru. Podawać na ciepło z białym pieczywem. Smacznego! (źródło: materiał prasowy)

 

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • 사설토토 15 stycznia, 2020

    … [Trackback]

    […] There you will find 95931 more Information to that Topic: miastokobiet.pl/walentynkowe-menu/ […]

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ