Co zjesz na Walentynki?
Stara prawda mówiąca, że droga do serca prowadzi przez żołądek jest niezmiennie aktualna. Z okazji Walentynek – święta zakochanych, przygotujmy więc oryginalne przekąski.

Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli / fot. MSM Mońki
Stara prawda mówiąca, że droga do serca prowadzi przez żołądek jest niezmiennie aktualna. Z okazji Walentynek – święta zakochanych, przygotujmy więc oryginalne przekąski. Polecamy trzy przepisy: na śniadanie, obiad i kolację. Dzięki nim bez problemu przyrządzimy mini pizze w kształcie serca, rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli oraz pieczone małże pod serową pierzynką. Takie potrawy to prawdziwa kulinarna ekspresja uczuć i świetna niespodzianka dla drugiej połówki.
– Jedzenie pobudza zmysły, dlatego na Walentynki warto przygotować niebanalne przekąski oryginalne w formie, nieco egzotyczne i np. z żółtym serem – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Dlaczego z żółtym serem? Ponieważ ma wiele walorów, zawiera chociażby tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny – dodaje Ewa Polińska.
Śniadanie
Mini pizze w kształcie serca
Składniki:
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 12g świeżych drożdży
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1/3 szklanki letniej wody
– 5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe
– 20g sera żółtego Gouda MSM Mońki
– szczypta oregano i bazylii
– kilka liści rukoli
Zaczyn drożdżowy:
– ¼ łyżeczki cukru
– ½ łyżki mąki
– 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)
Przygotowanie:
Przygotować drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodać mąkę, cukier i wodę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformować w kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypywać mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Przygotować sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzeć przez sitko i połączyć z bazylią i oregano. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrągły placek jak na pizze. Wykroić kształt serca, z pozostałego ciasta uformować 5 serce. Każde z serc posmarować sosem pomidorowym i dodać wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne. Przyozdobić liśćmi rukoli. Piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).
Obiad
Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli
Składniki dla 4 osób:
– 150 g szynki konserwowej,
– 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3×100 g),
– 300 ml słodkiej śmietanki 18%,
– 1 łyżeczka masła,
– 3 średnie pomidory,
– ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku,
– 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
– orzechy włoskie łuskane
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle.
Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.
Kolacja
Pieczone małże pod serową pierzynką
Składniki:
– 1 kg świeżych muli,
– 150 ml białego wina,
– 1 ostra papryczka,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 50 g sera żółtego Gouda MSM Mońki,
– 1 duży pęczek natki pietruszki,
– odrobina soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
Mule dokładnie oczyścić: opłukać pod bieżącą wodą i oskrobać. Papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekać. Oczyszczone mule umieścić w głębokiej patelni lub garnku wraz z jedną łyżką natki pietruszki i ostrą papryczką. Zalać winem. Podgrzewać pod przykryciem na dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą (ok. 4-5 min). W tym czasie kilkakrotnie energicznie poruszać patelnią. Mule odcedzić zachowując płyn z gotowania (zamknięte muszle wykluczyć).
Zetrzeć ser na tarce i umieścić w misce wraz z pozostałą częścią natki pietruszki i dwoma łyżkami oliwy. Wymieszać. Partiami dolać ok. 250-300 ml płynu z gotowania małż do momentu aż masa będzie miała konsystencję kremu.
Następnie przepołowić mule, odrywając część muszli, w której nie ma mięsa.
Każdą muszlę z mięsem wypełnić serowym farszem i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Całość skropić odrobiną oliwy i soku z cytryny. Mule pod serową pierzynką piec w średniej temperaturze przez ok. 10 minut, do momentu aż farsz nabierze złotego koloru. Podawać na ciepło z białym pieczywem. Smacznego! (źródło: materiał prasowy)
사설토토 15 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] There you will find 95931 more Information to that Topic: miastokobiet.pl/walentynkowe-menu/ […]