Tuesday, May 20, 2025
Home / Kuchnia  / Veg Samosa smażone pierożki – przepis

Veg Samosa smażone pierożki – przepis

Prezentujemy wam przepis na samosy z warzywami, czyli wyśmienite smażone pierożki wegetariańskie.

samosy wegetariańskie

Samos wegetariańskie to wspaniała przekąska rodem z Indii / fot. materiały prasowe Ganesh

Samosy to smażone pierożki wegetariańskie. Prezentowałyśmy już wam przepis na samosy w wykonaniu Anety Pondo red. naczelnej Miasta Kobiet z książki Kuchnia Kryszny,  a dzisiaj przepis na samosy wegetariańskie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.

 

Składniki na samosy

Ciasto:

80 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

Woda

Szczypta nasion lubczyku (Ajvain)

Farsz:

2 duże ziemniaki

10 zielonego groszku

Sól / pieprz do smaku

Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)

Pół łyżeczki przyprawy Chat Masala

Pół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)

0,5 l oleju

Sposób przygotowania samos z warzywami

Ciasto:

Mąkę mieszamy z Ajvain i stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i przekrawamy na pół.

Farsz:

Ziemniaki obieramy i gotujemy, a na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.

Przygotowanie:

Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym „języczkiem” z półkola ciasta.

W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane Samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej, bo ich farsz pozostanie zimny. Smażymy ok. 5 – 10 min. do uzyskania złocistej barwy.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ