Veg Samosa smażone pierożki – przepis
Prezentujemy wam przepis na samosy z warzywami, czyli wyśmienite smażone pierożki wegetariańskie.

Samos wegetariańskie to wspaniała przekąska rodem z Indii / fot. materiały prasowe Ganesh
Samosy to smażone pierożki wegetariańskie. Prezentowałyśmy już wam przepis na samosy w wykonaniu Anety Pondo red. naczelnej Miasta Kobiet z książki Kuchnia Kryszny, a dzisiaj przepis na samosy wegetariańskie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.
Składniki na samosy
Ciasto:
80 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
Woda
Szczypta nasion lubczyku (Ajvain)
Farsz:
2 duże ziemniaki
10 zielonego groszku
Sól / pieprz do smaku
Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
Pół łyżeczki przyprawy Chat Masala
Pół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)
0,5 l oleju
Sposób przygotowania samos z warzywami
Ciasto:
Mąkę mieszamy z Ajvain i stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i przekrawamy na pół.
Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.
Przygotowanie:
Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym „języczkiem” z półkola ciasta.
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane Samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej, bo ich farsz pozostanie zimny. Smażymy ok. 5 – 10 min. do uzyskania złocistej barwy.