Vanilla Sky: co oprócz owoców morza i deserów w nowym menu?
Dowiedz się, czego warto skosztować w restauracji na Salwatorze!
Lubię, gdy pewne rzeczy pozostają niezmienne. Oczywiście, niezmiennie pyszne. W przypadku nowego menu w restauracji Vanilla Sky (Flisacka 3, Kraków) nadchodzi nowe, ale z poszanowaniem tradycji!
Zacznijmy od tego, co się nie zmieniło. Widok na leniwie płynącą Wisłę oraz szefowie kuchni, czyli Dariusz Skumorowski i Mateusz Ochlik którzy dbają o to, by to co lokalne zawsze wiodło prym w ich kuchni. Inspiracji szukają wszędzie: odwiedzają małopolskie gospodarstwa, jeżdżą na międzynarodowe szkolenia, ale można ich spotkać także na krakowskim street foodzie. Panowie specjalizują się w międzynarodowej kuchni z silnym polskim akcentem. Goście klimatycznej restauracji na Salwatorze w tym sezonie mogą spodziewać się lokalnych rarytasów w nowoczesnych wydaniu.
Już jest! ?nowe menu? w naszej restauracji, a w nim wiele produktów ➡regionalnych, ➡tradycyjnych i ➡ekologicznych.Przyjdźcie spróbować nowych propozycji szefów kuchni @darekskumorowski i @montek211 #vanillaskyrestaurant #vanillasky #bestrestaurant #restauracja #restaurant #poland #cracow #krakow #fusion #newmenu #delicious #healthy #yammy #eko #dinner #lunch #obiad #jedzenie #eat #yourplace #foodpic #foodporn #instafood
Co na obiad?
Nowością w karcie będzie: schab z mangalicy, gnocchi z sosem chrzanowym demi glace, pierożki w sosie demi glace z policzkami wołowymi z pure z pieczonej marchwi i kapką oliwy z dymki, albo rewelacyjne małże św. Jakuba z kruszonką z anchois pszennego chleba, który wypiekany jest na miejscu.
Pstrąg z Zawoi w nowej odsłonie – wędzony, w towarzystwie awokado?, jaj przepiórki? i batatów?. W sam raz na przystawkę ? #vanillaskyrestaurant #vanillasky #bestrestaurant #restauracja #restaurant #krakow #cracow #eat #jedzenie #menu #lunch #starter #fish #avocado #egg #delicious #familyplace #foodpic #foodporn #instafood
Jeśli jesteś fanką owoców morza, to w każdy czwartek i piątek obchodzisz swoje święto! Propozycją od Vanilla Sky na romantyczna kolację jest garnek aromatycznych muli, gotowanych w wywarze z białym winem, czosnkiem, szalotką z bouquet garni, czyli pęczkiem finezyjnie dobranych ziół. Szkoda było by do tego wyjątkowo smacznego dania, nie pozwolić sobie na lampkę wina. Mocną stroną restauracji Vanilla Sky jest wine-pairing, czyli sztuka doboru wina do konkretnej potrawy. Każda butelka jest z dbałością wyselekcjonowana przez właściciela restauracji, Wojciecha Bryga, który nie ukrywa swojej sympatii do win. Najsmaczniejsze egzemplarze pochodzą z austriackich ekologicznych upraw i rodzinnych winnic.
Co na deser?
Najlepsze zostawiłam na koniec. Mowa o deserach – pasji szefów kuchni! Przez cały letni sezon w Vanilla Sky będzie można spróbować deserów na bazie własnoręcznie kręconych lodów: pistacjowych z kawałkami fig czy granatowych z różanymi płatkami. Nowością będzie jogurtowy deser na bazie białej czekolady, kokosu, ananasa, marakui i anyżowego alkoholu.
Pyyyyszy egzotyczny deser z naszego wiosennego menu ? ciasto jogurtowe z ananasem, lodami waniliowymi, kokosem i marakują. Idealne na drugi i każdy kolejny dzień wiosny ? #vanillaskyrestaurant #vanillasky #restaurant #restauracja #krakow #cracow #poland #deser #dessert #menu #spring #wiosna #lody #icecream #ananas #pineapple #cake #ciasto #kokos #coconut #passionfruit #marakuja #delicious #afternoon #sweet #eat #jedzenie #foodporn #foodpic
– A co, z kremem brûlée ze smażonymi malinami i prawdziwą wanilią, w którym zakochałam się na zabój podczas poprzedniej wizyty? – pytam z niepokojem w oczach Darka Skumorowskiego.
– Spokojnie, kultowy deser zostaje w karcie.
Agna Karasińska
Restauracja Vanilla Sky
ul. Flisacka 3, Kraków
Niebieski Art Hotel & SPA