Uwaga na zbyt wysokie ciśnienie krwi
Prawidłowe ciśnienie krwi u osób zdrowych wynosi 120/80. To optymalna wartość, która świadczy o naszym dobrym zdrowiu. Kiedy ciśnienie krwi jest wyższe należy podjąć odpowiednie kroki w celu jego obniżenia. Warto przy tym pamiętać, że
Prawidłowe ciśnienie krwi u osób zdrowych wynosi 120/80. To optymalna wartość, która świadczy o naszym dobrym zdrowiu. Kiedy ciśnienie krwi jest wyższe należy podjąć odpowiednie kroki w celu jego obniżenia. Warto przy tym pamiętać, że wynik pomiaru uzależniony jest on od wielu czynników. Wysokość naszego ciśnienia zależeć będzie od pozycji ciała, oddechu, stanu emocjonalnego, snu, diety.
Co nam grozi?
Wysokie ciśnienie krwi może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, choć tak naprawdę nie objawia się widocznymi dolegliwościami. U osób mających ciśnienie krwi na poziomie 135/85 ryzyko ataku serca lub udaru mózgi wzrasta dwukrotnie. Ponadto może pojawić się niewydolność serca lub problemy z nerkami.
Grupa wysokiego ryzyka
Kto znajduje się w grupie wysokiego ryzyka? Problemy z nadciśnieniem pojawiają się u osób otyłych, nałogowych palaczy, osób nadmiernie spożywających alkohol, cukrzyków lub osób cierpiących na depresję. Zdrowy styl życia i zmiana diety są bardzo ważne, aby zredukować wysokie ciśnienie, a tym samym zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Ważne by: obniżyć nadmiar masy ciała, być bardziej aktywnym fizycznie, więcej ćwiczyć i przebywać na świeżym powietrzu, rzucić palenie, ograniczyć spożywanie alkoholu, odstawić spożycie soli, jeść więcej owoców i warzyw mających potas oraz regularnie kontrolować ciśnie. Wszystkie te rzeczy pozwalają zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi.
Dieta to podstawa
Dieta w przypadku nadciśnienia odgrywa niebagatelną rolę. Warto wprowadzić do codziennego menu warzywa, pieczywo pełnoziarniste, chude mięso, tłuste ryby, owoce, produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu, orzechy i rośliny strączkowe. Równocześnie należy kompletnie zrezygnować z produktów mających dużą ilość soli. Są to chipsy, paluszki, frytki, przetworzone mięso, orzeszki solone. Ponadto na rynku farmakologicznym dostępnych jest wiele różnych leków obniżających i regulujących ciśnienie krwi. Sprzedawane są one wyłącznie po okazaniu recepty.