Uszka z białym makiem
Tym razem Anna M. Majcher z NaStole.pl www.nastole.pl dzieli się z nami świątecznym przepisem na uszka z białym makiem.

Uszka z białym makiem / fot. Nastole.pl
Tym razem Anna M. Majcher z NaStole.pl www.nastole.pl dzieli się z nami świątecznym przepisem na uszka z białym makiem.
Składniki na ciasto:
– 250 g mąki + do podsypywania
– szczypta soli
– 1 łyżkeczka oleju
– ok 1/2 szklanki gorącej wody
Składniki na farsz do pierożków:
– 150 g maku
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka posiekanych rodzynek
– 1 szklanka mleka
– 1 żółtko
Wykonanie:
Mąkę zarobić z szczyptą soli, olejem i wodą. ciasto ugniatać kilka minut i odstawić na 15 minut. Mak przepłukać z zanieczyszczeń. Mleko zagotować i dodać mak. Gotować na małym gazie ok 30 minut. Odcedzić i zmielić. W rondelku roztopić masło, dodać miód, mak, rodzynki. Podgotować na małym ogniu ok 3 minut. Ostudzić i wymieszać z żółtkiem. Rozwałkować ciasto pierogowe na ok 2 mm. Małą szklanką wykrawać kółka, nałożyć farsz i zlepić. Brzegi złączyć tak aby powstały uszka. Uszka wrzucić na gotującą się wodę i wyciągać zaraz po wypłynięciu. Podać ze śmietaną, miodem, cukrem pudrem.
Blogerka o sobie:
Przygoda z gotowaniem zaczęła się banalnie. Najpierw podpatrywałam jak gotuje Mama. Następnie wyjechałam na staż do Francji i pracowałam w hotelowej kuchni. A tak na prawdę przygoda ze smakami zaczęła się gdy spotkałam obecnego narzeczonego. I tak moją pasję przedstawiam na blogu NaStole.pl.
Zapraszamy: www.nastole.pl