Tymiankowa krucha tarta z cukinią
Co powiecie na tymiankową kruchą tartę z cukinią od Ring the belly?
Tymiankowa krucha tarta z cukinią
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej
– pół łyżeczki soli
– 120 g zimnego masła
– 60 ml zimnej wody
– farsz: jedna duża cukinia
– 20 ml oliwy z oliwek
– 150 g sera koziego
– 100 g jogurtu 0%
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 5-6 suszonych pomidorów i garść czarnych oliwek
– kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
– szczypta soli i pieprzu
czas przyrządzenia: 1 h 15 min; trudność: 4/5
JAK PRZYGOTOWAĆ TARTĘ?
Mąkę połącz z solą i pokrojonym masłem. Dodaj listki tymianku. Gdy ciasto będzie przypominało wiórki, dodaj zimną wodę i szybko zagnieć, aż powstanie jednolita masa. Z ciasta uformuj kulkę, przykryj i wstaw na 30minut do lodówki.
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w wąskie talarki. Oprósz solą i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Możesz dodać odrobinę oliwy. Plasterki smaż aż zmiękną tj. około 10-15 minut, co chwilę mieszając.
W misce zmieszaj pomidory, oliwę, oliwki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksuj blenderem. Dodaj ser kozi, jogurt, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Wbij jajka i połącz wszystkie składniki.
Nastaw piekarnik do 200 stopni. Blaszkę lub formę na tartę nasmaruj oliwą. Wyciągnij z lodówki ciasto, rozwałkuj i wyłóż na formę. Nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wylej na nie jajeczno-serową masę, całość przykryj plasterkami cukinii.
Piecz w piekarniku około 40 minut. Krój gdy ostygnie.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Zapraszamy na www.ringthebelly.com