Tych resztek nie musisz wyrzucać. Zobacz, jak wykorzystać je ponownie!
Dowiedz się, jak jeszcze gospodarniej wykorzystywać to, czego używasz w kuchni

fot. Pixabay
Zero waste to idea, według której człowiek stara się generować jak najmniej odpadów. Dzięki temu możemy zadbać o środowisko i w mniejszym stopniu je zanieczyszczać. Jest ona również bardzo praktyczna, bo stosując ją w swoim życiu możemy ponownie wykorzystać rzeczy, które normalnie wyrzucilibyśmy do kosza. Dzięki temu oszczędzamy pieniądze. W tym artykule chcielibyśmy przedstawić Wam kilka pomysłów zgodnych z tą zasadą
Zastosowania obierek po jabłkach
Jeśli do tej pory zwykle je wyrzucałaś, to teraz to się zmieni. Mają one wiele ciekawych zastosowań. Pamiętaj jednak o tym, że jabłka przed obraniem należy dobrze umyć, tym bardziej, gdy obierki zamierzamy wykorzystać do dalszej konsumpcji.
Z obierek po jabłkach można zrobić pyszną wodę. Wystarczy umieścić je w karafce, dodać kilka plasterków cytryny i zalać wodą. Woda taka smakuje najlepiej, gdy włożymy ją na kilka godzin do lodówki i będziemy pić schłodzoną. To sposób na naturalną wodę smakową bez dodatku cukru.

fot. Pixabay
Zimą wolelibyśmy jednak coś ciepłego. Dlatego z obierek możemy przygotować herbatę. Wystarczy obierki umieścić w kubku, dodać torebkę ulubionej herbaty i zaparzyć ją. Następnie odlewamy sam napar i możemy delektować się pyszną herbatą z aromatem jabłek.
Obierki po jabłkach mogą również posłużyć do stworzenia pysznej przekąski dla dzieci. Można oczywiście jeść je od razu, są bardzo zdrowe. Jednak będą jeszcze lepsze, gdy zrobimy z nich chrupiące chipsy. Aby je przygotować, obierki wystarczy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po takim czasie będą bardzo aromatyczne i chrupiące. Dodatkowo zawierają bardzo mało kalorii. To sprawia, że są świetnym zamiennikiem dla chipsów ziemniaczanych, gdy się odchudzamy.
Jeśli mamy większą ilość jabłek do obrania, wtedy dużą ilość obierek możemy wykorzystać do stworzenia domowego octu jabłkowego. Wystarczy 1 kg obierek zalać 1 litrem wody i dodać 2 łyżki cukru. Obierki przed umieszczeniem w pojemniku fermentacyjnym należy sparzyć. Woda, którą je zalejemy powinna być ciepłą. Zawartością pojemnika należy raz dziennie wstrząsnąć lub zamieszać. Po kilku tygodniach, gdy na wierzchu zniknie już piana, ocet będzie gotowy do przelania do butelek.
Zero waste: wykorzystanie łupinek czosnku

fot. Pixabay
Po obraniu czosnku łupinki zazwyczaj wyrzucamy. Okazuje się jednak, że warto je zostawić. Pomogą nam zadbać o nasze rośliny w ogrodzie rozwiązując problem mszyc. Sporą ilość łupin wystarczy umieścić w butelce z atomizerem i zalać ciepłą wodą. Po kilku dniach dodajemy parę kropli płynu do mycia naczyń. Dzięki niemu specyfik tak szybko nie spłynie z roślin. Spryskujemy nim rośliny, które dotknięte zostały przez plagę mszyc.
Ponowne zastosowanie obierek po ogórkach
Obierki po górkach wykorzystać możemy w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Świetnie oddziałują na naszą cerę. Nawilżają skórę i rozjaśniają, jednocześnie odżywając ją. Możemy przygotować z nich maseczkę. Wystarczy je zblendować wraz z gęstym jogurtem naturalnym i odrobiną miodu. Taką maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę i po 20 minutach spłukujemy.
Wykorzystać możemy je również w inny sposób. Uwalniają one aromat, którego nie znoszą mrówki. Dlatego jeśli pojawią się one w naszym ogrodzie w miejscu, w którym ich nie chcemy, wystarczy rozłożyć tam obierki po ogórkach.
Zero waste: co można zrobić z obierek po ziemniakach?
Ziemniaki to podstawowy składnik naszej diety. W ten sposób tworzymy naprawdę duże ilości obierek od ziemniaków. Wykorzystać możemy je na kilka sposobów. Tak samo, jak w przypadku jabłek możemy zrobić z nich pyszne chipsy. Umyte obierki wystarczy wymieszać z oliwą i przyprawami. Rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec, aż staną się chrupiące.
Mogą nam posłużyć też do stworzenia domowego środka odtłuszczającego. Możemy wykorzystać go w swojej kuchni do czyszczenia tłustych powierzchni, a nawet podczas remontów, aby odtłuścić powierzchnię przed malowaniem.
Składniki na odtłuszczacz z obierek
• obierki z 10 ziemniaków
• 3 szklanki wrzącej wody
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• butelka z atomizerem
Przygotowanie odtłuszczacza z obierek
• Obierz ziemniaki, a obierki odstaw na bok
• Do garnka wlej wodę i zagotuj ją
• Gdy zacznie wrzeć wyłącz gaz, a następnie dodaj obierki i sodę
• Przykryj garnek pokrywką i pozostaw na 45 minut
• Po tym czasie sam wywar przelej do butelki z atomizerem
Gotowy odtłuszczacz należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień
Artykuł powstał przy współpracy z portalem dompelenpomyslow.pl