Trofi z karczochowym pesto
Dzisiaj mamy rady od Rong The Belly jak dobrać się do karczocha oraz , jak zrobić z niego pyszne pesto do makaronu.
![](https://www.miastokobiet.pl/wp-content/uploads/2015/06/karczochy_1-e1435144432107.jpg)
Aby obrać karczocha, zarezerwuj sobie kwadrans, przygotuj deskę do krojenia, nożyczki lub mały nożyk i bardzo ostry, twardy nóż. Trzon karczocha jest twardy, a samo obieranie nie należy do najłatwiejszych czynności. Jest za to tak piękny, że włożony trud, zwraca się z nawiązką.
Na samym początku spróbuj oderwać jak największą ilość zewnętrznych listków. Jeśli listki są twarde, użyj nożyczek.
Nie bój się, że szybko dojdziesz do serca kwiatu i zniszczysz cenny środek. W rzeczywistości, serce znajduje się tuż przy łodydze i gdy oczyścisz całość – będziesz wiedział, że to właśnie ono.
Gdy dojdziesz do różowych liści – obieraj dalej. Twoim oczom ukaże się niezwykły widok w postaci mnóstwa białych włosków. Teraz będziesz potrzebować łyżki, którą delikatnie, ale zdecydowanie podważ warstwę z włosami. Usuń je. Uważaj, żeby nie pokaleczyć dłoni. Białe igiełki potrafią być kłujące. Gdy pozbędziesz się włosków, odetnij dolną partię pozostałych liści. Żeby warzywko nie zczerniało posmaruj je cytryną. Serce karczocha należy gotować w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut. Możesz z niego zrobić wyśmienite pesto do makaronu.
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– jeden karczoch
– makaron trofi lub spaghetti
– garść świeżych liści bazylii
– garść orzechów włoskich
– 40ml oliwy z oliwek
– szczypta soli
– 100gr sera bursztyn lub grana padano
– ząbek czosnku
JAK PRZYGOTOWAĆ PESTO?
Najpierw zajmij się karczochem. Obierz go, ugotuj i pozostaw do ostygnięcia.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Zapraszamy na www.ringthebelly.com