Home / Styl życia  / Kuchnia  / Trendy żywieniowe na 2018 rok

Trendy żywieniowe na 2018 rok

Co będziemy jeść w 2018 roku? Co będzie modne w kuchni?

Soki mają dużo witamin/fot. pixabay

Jak i co będziemy jedli w 2018 roku? Czy to co już było, będzie dalej modne? Zobaczcie sami, nasze trendy żywieniowe, które będzie przodowało w tym roku. Niektórym trudno się oprzeć.

Właśnie z misek będziemy jeść w tym roku/ fot.pixabay

Jedzenie w misce już jest i będzie modne w 2018 roku. Wszystko za sprawą Instagrama i gwiazd, które uwielbiają pozować do zdjęć, szczególnie latem, z miską zdrowych smakołyków np. owoców. Również ten trend wziął swój początek w kuchni koreańskiej. Tam każdy je z miski, szczególnie ryż z wołowiną znany pod nazwą bibimap. W takim razie, możliwe, że Polacy w tym roku zaczną jeść z misek, a talerze odejdą do lamusa.
Przyprawy – są zdrowe, nadają potrawom aromatu i będą hitem tego lata. A które dokładnie? Kurkuma, matcha, kakao. Będziemy je dodawać zarówno do jedzenia, jak i koktajli, aby były one zdrowsze, wsparte „witaminami” w proszku.

 

I’m in the yellow & green mood this week ✨🌿 (my two favorite food colors) Since the recipe of this Matcha & Lemon Parfait is not on my website, I’m posting it here again so you can save it in case you want to make it. Have a great day! Recipe for 4-6 parfaits (depending on the size of your jars) INGREDIENTS FOR THE MATCHA CREAM: 2 cups cashews, soaked for 6 hours 1/4 cup water 1/4 cup lemon juice 3 Tbsp coconut nectar or maple syrup 1 + 1/2 Tbsp matcha powder 1 tsp pure vanilla extract 1/8 tsp pink Himalayan salt 1/4 cup coconut oil, melted INGREDIENTS FOR THE LEMON CREAM: 1 cup cashews, soaked for 6 hours 1/4 cup lemon juice 1/4 tsp lemon zest 1 Tbsp water (if needed) 1-2 Tbsp coconut nectar (depending on your sweet taste) 1/2 tsp nutritional yeast (optional) 1/4 tsp pure vanilla extract Punch of pink Himalayan salt 3 Tbsp coconut oil, melted INSTRUCTIONS: 1.To prepare the matcha cream, rinse and drain the cashews and blend them with the water, lemon juice, coconut nectar, vanilla, and salt. 2.Once you get a smooth consistency add the matcha powder and coconut oil and blend again until well combined. 3.Fill about 1/3 of each jar and place them in the freezer while preparing the second layer. 4.Place the remaining mixture in a bowl and store in the fridge until ready to use for decorations. 5.To make the lemon cream blend all the ingredients (except the coconut oil) in your high-speed blender until nice and creamy. 6.Stream coconut oil and blend for a few more seconds. 7.Pour the mixture over the matcha layers and refrigerate for another 2 hours or overnight. 8.When ready to serve, take your jars out of the fridge and dust the top and rims with matcha powder. 9.Place the reserved matcha cream in a piping bag fitted with a star-shaped nozzle and pipe the top of your jars. 10.Garnish with flowers and ground cherries if desired 🧡 . . . #vegan #rawfood #dessert #matcha #healthy #lovefood #tastingtable #beautifulcuisines #foodie #food #avocado #chocolate #foodblogger #feedfeed #whatveganseat #vegansofig #veganfoodspot #canon #photography #cake

Post udostępniony przez 🌱 by Lore Salas (@datesandavocados)

Bardzo często różnego rodzaju trendy, mają swój początek u gwiazd. Tak jest również i tym razem, otóż bardzo popularna będzie w tym roku dieta sokowa. Jak wiemy mają one mnóstwo witamin, są oczyszczające, a dodatkowo możemy kombinować i wymyślać i eksperymentować, by robić takie jakie nam smakują. Dieta ta ponoć zachwyca efektami i utrzymuje szczupłą sylwetkę.

Soki mają dużo witamin/fot. pixabay

Niemałym zaskoczeniem będzie natomiast hit tego roku, czyli jedzenie pełnotłustego nabiału. Mleko, jogurty, sery żółte są bogactwem wapnia, pierwiastku, który tworzy i wzmacnia nasze kości. Zawierają również tłuszcz, który zapobiega rozwojowi raka, bowiem tłuszcz ten posiada kwas linolowy, który hamuje wzrost komórek rakowych. Pełnotłuste produkty zawierają również witaminę D, która szczególnie teraz jest nam bardzo potrzebna.

Pełnotłusty nabiał jest bardzo zdrowy/for.pixabay

Jadalne kwiaty też będą trendem 2018 roku. Nie dość, że są piękne i nadają potrawom bajecznego wyglądu to jeszcze smakują całkiem nieźle. Już od jakiegoś czasu są coraz bardziej dostępne, szczególnie na modnych targowiskach.
Produkty bezglutenowe staja się coraz popularniejsze, szczególnie teraz kiedy do ich przygotowania używane są ekologiczne składniki, a nie tak jak kiedyś wysoko przetworzone. Teraz moda na te produkty ogarnęła wszystkich nie tylko tych, którzy powinni glutenu się wystrzegać.
Jaki trend Wam najbardziej się spodobał?

Oceń artykuł
1KOMENTARZ

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach