
Włoskie potrawy podbiły świat / fot. Adobe Stock
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni świata. Zachwycają i zajadają się nią najwięksi kulinarni smakosze. Włoskie potrawy w większości opierają się na produktach stworzonych z mąki – makaronach, pizzach czy risotto. Jak najbardziej w stylu włoskim są pomidory, a także różnego rodzaju sery i oliwa z oliwek. Których tradycyjnych włoskich potraw powinieneś koniecznie spróbować podczas pobytu we Włoszech? Jakie włoskie danie możesz z kolei przygotować samodzielnie w domu? Sprawdź popularne włoskie przepisy na potrawy z różnych regionów Włoch
Tradycyjne włoskie potrawy – właśnie tak smakuje kuchnia włoska!
Spaghetti carbonara – smakowita potrawa w stylu włoskim
Carbonara jest jedną z najważniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw kuchni włoskiej. Składa się z makaronu oraz sosu z czarnego pieprzu, jajek i sera – zazwyczaj jest nim we Włoszech pecorino bądź parmezan. Mieszkańcy Włoch dodają do spaghetti również policzki wieprzowe, czyli guanciale. Włosi nie do końca znają jednak pochodzenie swojego popisowego sosu carbonara. Jedni upierają się przy wersji, że przepis wymyślono w Umbrii, skąd trafił następnie do Lacjum. Inni twierdzą zaś, że sos carbonara pochodzi z południowej Italii.
W jaki sposób mieszkańcy Włoch przygotowują swoje smakowite spaghetti carbonara? Najpierw gotują makaron w osolonej wodzie, a guanciale kroją na małe kawałeczki. Następnie smażą mięso z masłem lub oliwą. Dodają do całości czosnek, który nadaje potrawie niesamowitego aromatu. Aby uzyskać sos carbonara, należy ubić jajka, pieprz i parmezan lub pecorino z jednym żółtkiem – tradycyjne włoskie potrawy nie powinny zawierać śmietany. Makaron miesza się później z podsmażonymi policzkami wieprzowymi, dodaje sos i dekoruje ziołami oraz startym serem.

fot. Adobe Stock
Pierożki ravioli – to, co Włosi lubią najbardziej!
Ravioli to jedna z najbardziej wyśmienitych potraw włoskich, podawana niemal w każdej tradycyjnej włoskiej restauracji. To niewielkie, kwadratowe pierożki, które w środku wypełnione są smacznym farszem. Nadzienie ravioli jest zazwyczaj mięsne, ale też z warzywami (najczęściej ze szpinakiem), serem ricotta bądź płynnym żółtkiem. Dla każdego, kto bez problemu potrafi przygotować tradycyjne polskie pierogi, włoskie ravioli będzie bardzo łatwe do przyrządzenia.
W jaki sposób Włosi uzyskują kształt pierożków ravioli? Używają do tego specjalnych narzędzi kuchennych do wycinania ciasta – właśnie dlatego ravioli zawsze prezentuje się nienagannie i jest estetycznie podane do stołu. Ravioli serwuje się w Italii z boczkiem i cebulą albo masłem. Niektórzy kucharze przygotowują również swoje własne śmietanowe lub pomidorowe sosy, które wspaniale współgrają z aksamitnym ciastem. Zobacz więcej wyjątkowych przepisów kuchni włoskiej.
Pizza – właśnie tak smakuje prawdziwa Italia!
Pizza znana jest chyba każdemu człowiekowi na ziemi. To danie jest zdecydowanie jednym z faworytów kulinarnych na światowych stołach. Pizzę tworzy ciasto drożdżowe i sos pomidorowy udekorowany startym serem mozarella. Wierzch posypuje się również różnymi ziołami, głównie oregano. Włoskie pizze wypieka się w rozgrzanych piecach i podaje na ciepło. Pizza pojawiła się we Włoszech już w starożytności, a dokładnie w Rzymie. Właśnie w stolicy Italii serwowano ludziom pierwsze placki drożdżowe w formie focaccie, które doprawiano oregano i uzupełniano dużą ilością sera.
Pierwsze włoskie pizzerie pojawiły się w Neapolu mniej więcej w okolicy XVIII wieku. Najbardziej charakterystyczną pizzą stała się margherita, która przygotowana została po raz pierwszy przez kucharza Rafaello Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Ponoć to właśnie od imienia władczyni nadano imię słynnej pizzy, mimo że przepis na margheritę – jak się później okazało – wcale nie został wymyślony przez Esposito. Do najbardziej popularnych włoskich pizz zalicza się oprócz margherity pizzę neapolitańską, marinara, sycylijską i capricciosa.

fot. Adobe Stock
Oto tradycyjne włoskie dania i przepisy, których warto spróbować!
Makaron lasagne, obok którego ciężko przejść obojętnie
Lasagne to kultowe włoskie danie, które podawane jest we wszystkich tradycyjnych restauracjach w Italii. To makaron w formie prostokątnych płatów, który układa się warstwami w jednym dużym, żaroodpornym naczyniu. Wcześniej makaron należy oczywiście ugotować, a następnie przełożyć kilkoma warstwami nadzienia i zapiec w piekarniku. Farsz składa się zazwyczaj z sosu pomidorowego, mięsa, beszamelu oraz sera. Do najbardziej popularnych w Italii zaliczamy:
• Lasagne bolognese – wersja pochodząca z Bolonii z sosem bolońskim i mięsem,
• Lasagne napoli – w tej lasagne nie ma mięsa, a całość przygotowywana jest z sosem napoli z czosnku, oregano, bazylii oraz tymianku.
Włoskie desery? Koniecznie spróbuj tiramisu!
Jest to najbardziej znany włoski deser, którym zajadają się wszyscy mieszkańcy Italii. Tiramisu to biszkopt nasączony kawą (najlepiej espresso), na którego wierzch kładzie się krem z żółtek jaj, sera mascarpone oraz cukru. Deser posypuje się na końcu płatkami czekolady lub startą gorzką czekoladą. Bardzo ważne jest, aby podawać tiramisu na chłodno, bo wtedy smakuje najlepiej. W Italii desery tego typu najchętniej jadane są w towarzystwie kawy espresso. Co ciekawe, Włosi jedzą tiramisu najczęściej na… drugie śniadanie.
Jeżeli myślisz, że we Włoszech istnieje wyłącznie jedna wersja przepisu na tiramisu, to jesteś w dużym błędzie. Tak naprawdę ile regionów Italii, tyle różnych przepisów na ten wyjątkowy deser. W każdym regionie tiramisu podawane jest w innych rozmiarach i kształtach, a większość dużych miast posiada swój własny przepis na jego przygotowanie.