Tradycyjne polskie potrawy
Masz ochotę na tradycyjną kuchnię polską? Chcesz sobie przypomnieć smaki dzieciństwa? Mamy pomysły na to jak to zrobić.
Kuchnia polska jest częścią naszej tradycji. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy, których smaki poznawaliśmy w okresie dzieciństwa. Przepisy naszych mam, czy babć są sprawdzone i gwarantują daniom sukces. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, przedstawia tradycyjne, polskie potrawy według swojej receptury.
Grzegorz Łapanowski prezentuje przepisy na tradycyjne potrawy:
Zupa pomidorowa
Składniki:
– 1 pęczek młodej włoszczyzny
– 3 puszki krojonych pomidorów pelati
– 1 cebula
– Kilka ząbków czosnku
– 200g kwaśnej śmietany 18%
– 500ml wywaru warzywnego
– Masło
– Sos sojowy Kikkoman
– TABASCO® Original
– Ryż basmati
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyj i pokrój w brunoise, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Usmaż na maśle, aż warzywa zaczną mięknąć, po czym dodaj pomidory pelati i zalej wywarem warzywnym (kontroluj jego ilość, aby zupa nie była zbyt rzadka). Gotuj bez przykrywki, aby część płynu odparowała (wzmocni to smak zupy). Zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw śmietaną, sosem sojowym Kikkoman i TABASCO® Original. Serwuj z ugotowanym ryżem basmati.