
Danie na szybko? Bez mięsa? Proszę bardzo – warzywna tortilla.
Tortilla warzywna
Składniki na 10 porcji:
– 10 placków tortilla
= 800 g groszku ( konserwowego lub mrożonego [ugotowanego])
– 500 g fasoli białej (z puszki)
– 700 g passaty Valfrutta
– 1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta
– 300 g dojrzewającego twardego sera
– 1 łyżeczka kminku
– 1 por
– oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojony drobno por. Dodaj passatę, krojone pomidory, kminek, sól i pieprz. Gotuj ok. 10 minut i dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.