Tuesday, August 16, 2022
Home / Kuchnia  / Tort z ptasiego mleczka

Tort z ptasiego mleczka

Szukasz pomysłu na walentynkowe danie lub deser dla bliskiej osoby? Tym razem Kasia, autorka bloga Mama Alergika Gotuje mamaalergikagotuje.blogspot.com dzieli się z nami przepisem na Walentynowy, pełen miłości tort z ptasiego mleczka.

Tort z ptasiego mleczka / mamaalergikagotuje.blogspot.com

Tort z ptasiego mleczka / mamaalergikagotuje.blogspot.com

Kasia, autorka bloga Mama Alergika Gotuje mamaalergikagotuje.blogspot.com tym razem dzieli się z nami przepisem na Walentynowy, pełen miłości tort z ptasiego mleczka, ale z serii Nie Dla Alergika.

Tort z ptasiego mleczka / mamaalergikagotuje.blogspot.com

Tort z ptasiego mleczka / mamaalergikagotuje.blogspot.com

Składniki:

• 6 płaskich łyżek żelatyny spożywczej

• ½ l gorącej wody

• 6 świeżych jaj (M) od kurek z wolnego wybiegu:)

• 9 łyżek cukru pudru

• 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

• 3 łyżki ciemnego kakao (bez cukru)

• 500 ml śmietany kwaśnej (użyłam 350 ml kremowej 30% i łyżkę kwaśnej 22%)

• tortownica ok. 23 cm

Na galaretkę:

• 1 opakowanie gotowej galaretki LUB

• 1 litr domowego soku z wiśni (u mnie gęsty sok rozrobiłam z wodą, tak by uzyskać intensywny w smaku i kolorze napój)

• 1 łyżka cukru (jeśli potrzebujemy dosłodzić)

• 2 płaskie łyżeczki Agar-agar

Przygotowanie:

1. Przygotować galaretkę:Jeśli gotową z opakowania, to postępować jak wskazuje producent.

2. Domowa galaretka: Zagotować 1 litr napoju wiśniowego domowej roboty, do wrzątku stopniowo dodawać agar agar mieszając, zestawić z ognia, przelać do płaskiego naczynia na wysokość 1 cm i odstawić do zastygnięcia

3. 6 łyżek żelatyny rozpuścić w ½ litra gorącej wody, podzielić na 3 równe części

4. 3 żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru pudru, dodać 3 łyżki ciemnego kakao, dodać 1 część żelatyny (letniej), wymieszać przy użyciu miksera. Ubić pianę z dwóch białek na sztywno, dodać pianę do masy i szybko wymieszać na jednolitą konsystencję. Przelać masę do formy, wstawić do lodówki

5. 3 żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru pudru na gładką masę (aż zbieleje), dodać 2 część żelatyny, dokładnie wymieszać, ubić pianę z 2 białek i dodać do masy, szybko wymieszać i wlać na do formy na kakaową warstwę, wyrównać łyżką lub łopatką, wstawić do lodówki

6. ½ litra kwaśnej śmietany ubić z trzema łyżkami cukru pudru, dodać 3 część żelatyny, ekstrakt z wanilii. Ubić pianę z dwóch białek, dodać do masy śmietanowej i szybko wymieszać uzyskując jednolitą konsystencję. Przełożyć masę do formy, nakładając ją równomiernie na żółtą warstwę, wstawić do lodówki

7. Z przygotowanej galaretki przy pomocy foremek w kształcie serduszka powycinać delikatnie serca, którymi następnie według własnej koncepcji można udekorować torcik.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + 2h chłodzenia

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIA

LICZBA PORCJI: dla 6-8 osób

Tort z ptasiego mleczka / mamaalergikagotuje.blogspot.com

Tort z ptasiego mleczka / mamaalergikagotuje.blogspot.com

Wskazówki:

Przy ubijaniu białek dodać odrobinę soli, łatwiej się ubiją.

Do zrobienia galaretki użyłam po raz pierwszy tak zachwalany przy naturalnej kuchni agar-agar. To był dobry pomysł. Galaretka z agar-agar nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej, bardzo łatwo było mi wykroić serduszka, co z normalną galaretką takie proste nie było.

Co to jest Agar Agar:

Agar-agar to zdrowy i naturalny, przy tym niezastąpiony w kuchni naturalnej środek żelujący, otrzymywany z glonów. Stosuje się go tam, gdzie w przepisach znajduje się żelatyna czyli do ciast, deserów, galaretek owocowych, ryb, pasztetów, sałatek.

( a za Wikipedią)

„Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów czyli glonów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji). Obecnie obserwuje się wzrost produkcji agar-agaru ze względu na rosnące zapotrzebowanie.

Agar-agar jest wykorzystywany między innymi jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów).

Agar jest uznawany za bezpieczny dodatek do żywności (E406), dawki stosowane w przemyśle spożywczym są niegroźne. Jest słabo toksyczny, ale u niektórych ludzi może powodować reakcje alergiczne. Oficjalnie dopuszczony przez Unię Europejską.”

Zapraszamy: www.mamaalergikagotuje.blogspot.com

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Kamila 3 października, 2016

    Ale pięknie przystrojone, jestem zakochana!

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ