Saturday, December 7, 2024
Home / Kuchnia  / TOP 7: Przepisy na Wielkanoc, które gwarantują smaczne święta

TOP 7: Przepisy na Wielkanoc, które gwarantują smaczne święta

Same konkrety

przepisy na wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc, które gwarantują smaczne święta / fot. Melissa Walker Horn / Unsplash

Duży wybór przepisów świątecznych może przyprawić o zawrót głowy. Zastanawiasz się, co lubią twoi goście i jakie potrawy będą efektowne i smaczne? Aby dogodzić każdemu oraz nie spędzić całych świąt w kuchni, skorzystaj z najlepszych przepisów na Wielkanoc – zarówno na ciepło, jak i zimno

Jajka z rzeżuchą

To klasyczny posiłek, który powinien znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze wyśmienicie smakuje! Rzeżucha kojarzy się z nadchodzącą wiosną i cudownie pachnie. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak jajek na twardo, warto przygotować odpowiedni farsz z szynki, musztardy, majonezu i posiekanej rzeżuchy. Następnie wystarczy udekorować jajka rzeżuchą.

Jajka faszerowane pieczarkami

To nowa odsłona tradycyjnych jajek z farszem. Danie jest oryginalne i smakowite. Z czego powinien składać się farsz? Oczywiście z drobno pokrojonych podsmażonych pieczarek i cebulki oraz wydrążonego żółtka. Jajeczka wielkanocne najlepiej smakują posypane kiełkami rzodkiewki.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku. Ta wspaniała zupa najlepiej smakuje z białą kiełbasą i jajkiem. Warto dodać również ziemniaki i zagryzać danie razowym chlebem. Żurek obowiązkowo zabielamy śmietanką lub mlekiem. W jaki sposób przygotować go szybko, by był pyszny? Wyśmienitą bazę do zupy zapewni Żurek razowy Jak u Mamy WINIARY.

Barszcz a’la ćwikła

Jeśli co roku gotujesz tradycyjny barszcz biały, tym razem poeksperymentuj w kuchni, by dodać daniom nieco innego charakteru. Barszcz przygotowuje się niezwykle szybko, dlatego możesz przyrządzić go tuż przed przybyciem gości. Bazą będzie Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki której zupa będzie niezwykle aromatyczna i o wyrazistym smaku. Do zupy wystarczy dodać ziemniaki, kiełbasę białą, chrzan oraz śmietanę.

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Ruloniki z szynki to idealna przystawka na wielkanocnym stole. Tym razem warto postawić na jego urozmaiconą wersję. Do nadzienia chrzanowego można dodać startego selera i jabłko, a następnie ruloniki polać sosem chrzanowo-jogurtowym. Ta kombinacja smaków z pewnością zachwyci gości!

Sałatka wielkanocna

Tradycyjna sałatka jarzynowa już od dawna serwowana jest podczas świąt. Przepisy na Wielkanoc nie muszą być co roku jednakowe, dlatego na te święta proponujemy prostą i bardzo smakowitą sałatkę wiosenną. Do jej przygotowania należy pokroić jajka na twardo, ogórki konserwowe, szynkę, szczypiorek oraz dodać przyprawy. Dopełnieniem potrawy będzie oczywiście wyrazisty sos z chrzanu i majonezu.

Schab po warszawsku

Schab jest niezwykle popularny, w związku z czym można znaleźć wiele pomysłów na jego przyrządzenie – nie tylko tradycyjne smażone schabowe, ale również bardziej wykwintne danie. Schab po warszawsku coraz częściej gości na stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Pomiędzy dwa plasterki schabu należy włożyć specjalnie przygotowany farsz składający się masła i chrzanu. Danie z powodzeniem przygotuje nawet osoba, która na co dzień nie przyrządza bardziej wymagających dań.

Babka śmietankowa

Przygotowując potrawy wielkanocne, nie można zapomnieć o tradycyjnej babce! Puszyste ciasto uwielbiane jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podstawą babki są jajka, mąka i olej, jednak nie może również zabraknąć Budyniu o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. Ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem. Idealnie wygląda również polane polewą cytrynową lub czekoladową.

źródło: Materiał Partnera MK
Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • bruxa 5 czerwca, 2019

    Zwykle moja mama przygotowuje większość dań na święta współnie ze swoimi siostrami. Święta świętujemy u babci (wszystkie, zarówno Wielkanocne, jak i święta Bożego Narodzenia). Spotykamy się cała rodziną i praktycznie każdy przynosi od siebie coś do jedzenia. Sama wielką kucharką nie jestem, ale zawsze staram się przygotować coś słodszego. W zeszłym roku robiłam mazurek z masą kajmakową, w tym roku jednak szukam czegoś innego dla urozmaicenia. Ciekawe przepisy znalazłam na tej stronie:
    https://www.nutella.com/pl/pl/przepisy-z-nutella
    Są na niej przekąski z kremem Nutella. Prawdopodobnie przygotuję muffiny z owocami, ewentualnie jakieś małe tartaletki z kremem. Takie niewielkie ciacha zawsze są na spotkaniach rodzinnych rozchwytywane.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ