Saturday, October 5, 2024
Home / Kuchnia  / TOP 3: Karnawałowe przekąski wg Mateusza Gesslera

TOP 3: Karnawałowe przekąski wg Mateusza Gesslera

Poznaj przepisy, które sprawią, że goście będą pod ogromnym wrażeniem twoich umiejętności!

Mateusz Gessler jest również Ambasadorem Centrów Handlowych Pasaż Tesco / fot. materiały prasowe

Karnawał to czas zabawy i radości. Ważną częścią każdego udanego przyjęcia jest także pyszne jedzenie. Jeśli właśnie planujesz imprezę i poszukujesz kulinarnych inspiracji, sprawdź, co proponuje mistrz sztuki kucharskiej Mateusz Gessler

Mateusz Gessler jest również Ambasadorem Centrów Handlowych Pasaż Tesco / fot. materiały prasowe

Najprostszym rozwiązaniem na spotkanie ze znajomymi będą ciekawe przekąski. Najlepiej, aby takie mini dania były zróżnicowane pod względem smaków (wytrawne i słodkie) oraz sposobu podania (na zimno i na ciepło). Oto trzy przepisy Mateusza Gesslera, które sprawią, że goście będą pod ogromnym wrażeniem twoich umiejętności i nie wyjdą od ciebie głodni.

Młode pietruszki duszone z miodem

Młode pietruszki duszone z miodem / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI:
– 600 g korzenia młodej pietruszki
– 150 g miodu
– 2 papryczki chili
– 100 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki masła klarowanego
– 50 ml nalewki owocowej
– 1⁄2 limonki
– sól morska

PRZYGOTOWANIE:
Pietruszki umyj i osusz oraz przekrój je na pół. Następnie przesmaż je na suchej, rozgrzanej patelni, a po kilku minutach dodaj 1 łyżkę masła oraz bulion. Podduś przez około 5-7 min do miękkości. Kiedy płyn odparuje, dodaj pozostałe masło, miód, nalewkę owocową oraz papryczkę chili, oczyszczoną z pestek i posiekaną. Dopraw solą i podsmaż, by uzyskać złoty kolor. Schłodzone warzywa skrop sokiem z limonki. Podawaj na roszponce w towarzystwie warzyw.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI
– 8 jaj
– 8 plastrów szynki parmeńskiej
– 100 ml śmietany 30%
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy
– szczypiorek
– sól, pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:
Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek oraz oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem według swojego uznania, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj kokilki lub okrągłe formy do babeczek, wysmaruj je masłem, a ich spody i brzegi wyłóż plastrami szynki. Następnie do foremek wlej masę jajeczną i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 12 min, w temperaturze 170°C, aż masa się zrumieni i zetnie. Jajka można serwować w wielu wydaniach, na przykład z rukolą oraz kleksem kwaśnej śmietany.

Maślane drożdżówki z lukrem

Maślane drożdżówki z lukrem / fot. materiały prasowe

SKŁADNIKI:
– 1 kg mąki
– 40 g drożdży
– 6 żółtek
– 120 g cukru
– 120 g masła
– szczypta soli
– 1 1⁄4 szkl. mleka

PRZYGOTOWANIE:
Do drożdży dodaj łyżkę cukru, lekko podgrzane mleko i 100 g mąki – wszystko razem rozetrzyj. Następnie dodaj tyle mleka, żeby cały rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw do ciepłego miejsca i poczekaj, aż wyrośnie. W między czasie żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę. Następnie roztop masło w garnku. Przełóż rozczyn do dużej miski, gdy zwiększy swoją objętość, dodaj masę z żółtek, pozostałą mąkę i mleko. Ugnieć ciasto tak, aby składniki idealnie się połączyły. Masa powinna być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Następnie, gdy wyrabiane ciasto jest już gładkie i na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza, wlej wcześniej roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie przez 15 minut. Masę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200°C, przez około 25 minut. Tak przygotowane bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem, bądź polać lukrem i posypać płatkami migdałów.

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ