Thursday, August 11, 2022
Home / Kuchnia  / 9 razy deser – Przepis nr 6 tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami

9 razy deser – Przepis nr 6 tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami

Ula Pałka z bloga Kuchnia na wzgórzu poleca kwintesencję lata, czyli tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami z bloga Kulinarne Rozkosze kulinarne-rozkosze.blogspot.com.

Tartaletki z kremem cytrynowym z letnimi owocami / fot. Kulinarne-rozkosze.blogspot.com

Tartaletki z kremem cytrynowym z letnimi owocami / fot. Kulinarne-rozkosze.blogspot.com

Poprosiliśmy krakowskich blogerów kulinarnych o prezent urodzinowy dla „Miasta Kobiet”. Zaproponowali, by był na słodko. Stąd zestawienie ich dziewięciu przepisów na najsmaczniejszy deser. Powstało na zasadzie łańcuszka życzeń – każdy bloger polecał przepis kolejnego. Bezy, masy i owoce trudno włożyć do gazety, dlatego dzielimy się z Wami przepisami i czekamy na zaproszenie na degustacje.

Ulla Pałka z bloga Kuchnia na wzgórzu poleca kwintesencję lata, czyli tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami z bloga Kulinarne Rozkosze kulinarne-rozkosze.blogspot.com

Tartaletki z kremem cytrynowym z letnimi owocami / fot. Kulinarne-rozkosze.blogspot.com

Tartaletki z kremem cytrynowym z letnimi owocami / fot. Kulinarne-rozkosze.blogspot.com

Składniki na kruche ciasto: 125 g mąki pszennej, 65 g cukru, 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo.

Składniki na krem cytrynowy: 250 g serka mascarpone, otarta skórka z 2 cytryn, sok wyciśnięty z 2 cytryn, 2, 3 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo potrzebne będą borówki, czarne, czerwone i białe porzeczki, maliny, poziomki i listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek (6 szt.) posmarować masłem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodając skórkę z cytryn. Upieczone i wystudzone tartaletki napełnić kremem cytrynowym, a na nim ułożyć owoce i udekorować listkami mięty. Tartaletki podawać schłodzone.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ