Sunday, May 18, 2025
Home / Kuchnia  / Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym

Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym

Pomysłu na obiad brak? Proponujemy przepis na tartę ze szparagami i sosem czosnkowym.

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami / fot. materiał prasowy

Przepis na tartę ze szparagami i sosem czosnkowym został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami / fot. materiał prasowy

Ciasto:

– 400 g mąki pszennej

– 200 g masła

– 3-4 łyżki zimnej wody

– szczypta soli

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Pozostałe składniki:

– 1 szklanka sera żółtego tarkowanego

– 300 ml słodkiej śmietanki 18%

– 1 jajko

– sól, pieprz do smaku

– 1 łyżeczka masła

– szparagi

– Sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 °C na około 10 minut. Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 °C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.(źródło: materiał prasowy)

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ