Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym
Pomysłu na obiad brak? Proponujemy przepis na tartę ze szparagami i sosem czosnkowym.

Tarta ze szparagami / fot. materiał prasowy
Przepis na tartę ze szparagami i sosem czosnkowym został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
Ciasto:
– 400 g mąki pszennej
– 200 g masła
– 3-4 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
Wykonanie:
Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Pozostałe składniki:
– 1 szklanka sera żółtego tarkowanego
– 300 ml słodkiej śmietanki 18%
– 1 jajko
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżeczka masła
– szparagi
– Sos czosnkowy Tarsmak
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 °C na około 10 minut. Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 °C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.(źródło: materiał prasowy)