Tarta z pomidorami i ziemniakami z musztardą
Panowie z bloga kulinarnego „Gotowanie z Pasją” znów zaskakują. Tym razem prezentują cztery różne tarty, a każda opiera na sezonowych produktach, których wraz z nadchodzącą zimą jest powoli coraz mniej. W każdy piątek przedstawiamy

Tarta z pomidorami i ziemniakami z musztardą / fot. Grzegorz Targosz
Panowie z bloga kulinarnego „Gotowanie z Pasją” znów zaskakują. Tym razem prezentują cztery różne tarty, a każda opiera na sezonowych produktach, których wraz z nadchodzącą zimą jest powoli coraz mniej. W każdy piątek przedstawiamy Wam jeden przepis. Dzisiaj tarta z ziemniaki i naszymi pysznymi polskimi pomidorami.
Szukamy nowych smaków i połączeń, dlatego pełno eksperymentów na tym polu. W związku z tym połączyliśmy musztardę, ziemniaki, pomidora, oregano i wyszło coś, czym śmiało można się zajadać. Wystarczy podać do tej tarty jako dodatek dowolną zieloną sałatę i już lunch z porządnego zdarzenia jest gotowy.
Tarta z pomidorami i ziemniakami z musztardą
Składniki (przepis na tartę o średnicy 26-28 cm):
Ciasto:
– 125 g masła
– 250 g mąki pszennej
– 1 żółtko
– 2 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
Nadzienie:
– 0,3 kg ziemniaków (ok. 3 sztuki średnich rozmiarów)
– 2 duże pomidory
– 3 jajka + białko z ciasta
– 200 g śmietany 18%
– 75 g parmezanu
– 2 łyżki musztardy dijon
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2 łyżki świeżego oregano
– sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i dodać nadzienie.
Nadzienie:
Sparzyć pomidory, przelać zimną wodą, a następnie obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać śmietanę, jaka z białkiem, parmezan, suszone oregano, 1 łyżkę musztardy oraz sól i pieprz. Obrać ziemniaki, pokroić w plastry i gotować ok. 5 min na półtwardo w osolonej wodzie. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, wysmarować je resztą musztardy, ułożyć ziemniaki, pomidory i zalać masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Przed podaniem posypać świeżym oregano.
***
„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.
W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.
Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl
Azira Torbor 10 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: miastokobiet.pl/tarta-z-pomidorami-i-ziemniakami-z-musztarda/ […]