Thursday, December 2, 2021
Home / Kuchnia  / Tarta z cukinią, marchewką i sosem włoskim

Tarta z cukinią, marchewką i sosem włoskim

Tarta to zawsze dobry pomysł na pyszny posiłek. A jeśli smaczna to tylko od Ring the Belly. Wersja wegetariańska - tarta z cukinią, marchewką i sosem włoskim.

Tarta to zawsze dobry pomysł na pyszny posiłek. A jeśli smaczna to tylko od Ring the Belly. Wersja wegetariańska – tarta z cukinią, marchewką i sosem włoskim.

Tarta z cukinią, marchewką i sosem włoskim

kwiatowa tarta z cukunią

fot. Ring the Belly

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?

– ciasto: szklanka mąki tortowej
– 80 gr zimnego masła
– szczypta soli
– 1 żółtko
– 40 ml wody
– wierzch: jedna duża cukinia
– jedna marchew
– sos: 180 ml śmietany 18%
– sól, pieprz
– łyżka ziół prowansalskich
– 100 gr serka koziego
– 2 jajka

JAK PRZYGOTOWAĆ TARTĘ?
Najpierw przygotuj ciasto. Zmieszaj dokładnie wszystkiego składniki tak, aby ciasto było zbitą jednolitą masą. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Uformuj z niego kulkę i wsadź na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotuj warzywa i sos. Marchew obierz, cukinię dokładnie wyszoruj (nie obieraj!) i pokój przy pomocy obieraczki na wąskie paski. Jeśli pasy cukinii będą szerokie, śmiało przekrój na wzdłuż na pół.

Śmietanę wymieszaj z serkiem kozim, jajkami i przyprawami. Mieszaj tak długo, aż znikną grudki z sera. Teraz nastaw piekarnik na 180 stopni, wysmaruj foremkę oliwą lub masłem. Wyciągnij z lodówki ciasto, rozwałkuj je i wyłóż na formę. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnij formę, wylej na nią sos i układaj pasy warzyw w schemat okręgów.

Całość piecz w 180 stopniach przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos delikatnie urośnie.

czas przyrządzenia: 1h 20min, trudność: 4/5

***

Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

Zapraszamy na www.ringthebelly.com 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach