Sunday, April 18, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Tarta z cukinią i papryką

Tarta z cukinią i papryką

Aby upiec tartę, nie potrzeba wiele czasu. Najlepiej wykorzystać do tego sezonowe produkty, np. cukinię i paprykę.

Francuski quiche, w Polsce częściej nazywany po prostu tartą, to połączenie pysznego kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem i jajeczno-śmietanowym sosem. Aby upiec tartę, nie potrzeba wiele czasu. Mamy też dużą dowolność w doborze składników. Najlepiej wybrać te sezonowe, świeże. We wrześniu świetnie nadadzą się do tego cukinia i papryka.

TARTA Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ  

IMG_6512

Składniki:

Kruche ciasto:

– 1 i 3/4 szklanki mąki

– 100 g masła

– 1 jajko + 1 żółtko

– szczypta soli

– 3 łyżki zimnej wody

+ papier do wypieków Jan Niezbędny

Wszystkie składniki łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC.

Wskazówka:

Aby przygotować kruche ciasto w stylu śródziemnomorskim – o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, można zastąpić masło 125 ml oliwy z oliwek, a zimną wodę 2 – 4 łyżkami letniej.

IMG_6516

Nadzienie:

– 1 duża cukinia

– 1 mała papryka czerwona

– 1 mała papryka zielona

– 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)

– 2 średnie pieczarki

– 3 jajka

– 3/4 szklanki śmietany

– 1/2 szklanki mleka

– świeże zioła

– pół łyżeczki ostrej papryki

– garść tartego, żółtego sera

– sól, pieprz

Na podpieczonym cieście rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę), paprykę oraz pieczarki. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Przygotowujemy masę: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy zioła. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.

Smacznego!

(źródło: materiał prasowy)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach