Thursday, March 27, 2025
Home / Kuchnia  / Tarta na pszenno-żytnim spodzie z porami pod serową pierzynką

Tarta na pszenno-żytnim spodzie z porami pod serową pierzynką

Przedstawiamy przepis od Foodpanda.pl na tartę pszenno-żytnią z porami pod serową pierzynką. Smacznego!

Tarta na pszenno-żytnim spodzie z porami pod serową pierzynką

Tarta na pszenno-żytnim spodzie z porami pod serową pierzynką / fot. materiał prasowy

Przedstawiamy przepis od Foodpanda.pl na tartę pszenno-żytnią z porami pod serową pierzynką. Smacznego!

Tarta na pszenno-żytnim spodzie z porami pod serową pierzynką

Tarta na pszenno-żytnim spodzie z porami pod serową pierzynką / fot. materiał prasowy

Potrzebujemy:

– 125 g mąki pszennej

– 125 g mąki żytniej

– 4 łyżki bardzo zimnej wody

– 2 żółtka

– jajko

– po jednym małym pojemniku śmietany 18% i 30%

– 2 pory

– 125 g boczku

– 125 g tartego sera

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przesiewamy obie mąki, dodajemy odrobinę soli, 2 żółtka oraz wodę. Całość bardzo szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni. Podczas pieczenia spodu tarty, przygotowujemy jej farsz. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Białą część pora (bez liści) kroimy w talarki i dodajemy do boczku. Dusimy razem przez chwilę, aż por zmięknie. Całość zdejmujemy z kuchenki. W osobnej misce mieszamy jajko ze śmietanami, do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż chwilę przestygnie. Następnie wykładamy na nie por z boczkiem i zalewamy całość masą śmietanową. Na wierzchu posypujemy tartę żółtym serem. Ponownie wkładamy formę do piekarnika. Całość zapiekamy, aż ser się przyrumieni.(źródło: materiał prasowy)

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ