Wednesday, October 16, 2024
Home / Kuchnia  / Tarta mięsno – warzywna na walentynkową kolację.

Tarta mięsno – warzywna na walentynkową kolację.

Walentynkowy wieczór już dziś. Jeśli chciałabyś przyrządzić uroczystą kolację, a wciąż nie masz na nią pomysłu, śpieszymy z pomocą. Dorota, autorka bloga Daktyle w czekoladzie www.daktylewczekoladzie.blogspot.com poleca pyszną i prostą tartę z wędliny i warzyw.

Tarta mięsno - warzywna

Tarta mięsno - warzywna / fot. Daktyle w czekoladzie

Walentynkowy wieczór już dziś. Jeśli chciałabyś przyrządzić uroczystą kolację, a wciąż nie masz na nią pomysłu, śpieszymy z pomocą. Dorota, autorka bloga Daktyle w czekoladzie www.daktylewczekoladzie.blogspot.com poleca pyszną i prostą tartę z wędliny i warzyw. Przepis sprawdzony na jej bliskich – wszystkim smakowała.

Tarta mięsno - warzywna

Tarta mięsno – warzywna / fot. Daktyle w czekoladzie

Ciasto:

– 2 szklanki mąki

– 150 g masła

– 1jajko

– 1 żółtko

– 5 łyżek wody

-2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

 

Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć w tortownicy, wyklepać dno i wysokie boki. Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 25 min. w 200°C.

Nadzienie:

– 150 g wędliny (szynki, polędwicy)

– 1 papryka czerwona

– 1 marchew

– 1 mała cukinia

Wędlinę pokroić w słupki, paprykę pokroić w kostkę, marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (cukinię odcisnąć z nadmiaru soku). Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.

Zalewa:

– 3 jajka

– 1 białko

– 3 łyżki kwaśnej śmietany

– sól, pieprz do smaku

– 50 g sera żółtego do posypania

Jajka ze śmietaną zmiksować, wylać na warzywa i wędlinę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać startym żółtym serem, posypać mieloną papryką, zapiec jeszcze ok. 3 minut.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ