Tarta mięsno – warzywna na walentynkową kolację.
Walentynkowy wieczór już dziś. Jeśli chciałabyś przyrządzić uroczystą kolację, a wciąż nie masz na nią pomysłu, śpieszymy z pomocą. Dorota, autorka bloga Daktyle w czekoladzie www.daktylewczekoladzie.blogspot.com poleca pyszną i prostą tartę z wędliny i warzyw.
Walentynkowy wieczór już dziś. Jeśli chciałabyś przyrządzić uroczystą kolację, a wciąż nie masz na nią pomysłu, śpieszymy z pomocą. Dorota, autorka bloga Daktyle w czekoladzie www.daktylewczekoladzie.blogspot.com poleca pyszną i prostą tartę z wędliny i warzyw. Przepis sprawdzony na jej bliskich – wszystkim smakowała.
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 150 g masła
– 1jajko
– 1 żółtko
– 5 łyżek wody
-2 łyżki oleju
– 1 płaska łyżeczka soli
Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć w tortownicy, wyklepać dno i wysokie boki. Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 25 min. w 200°C.
Nadzienie:
– 150 g wędliny (szynki, polędwicy)
– 1 papryka czerwona
– 1 marchew
– 1 mała cukinia
Wędlinę pokroić w słupki, paprykę pokroić w kostkę, marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (cukinię odcisnąć z nadmiaru soku). Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Zalewa:
– 3 jajka
– 1 białko
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– sól, pieprz do smaku
– 50 g sera żółtego do posypania
Jajka ze śmietaną zmiksować, wylać na warzywa i wędlinę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać startym żółtym serem, posypać mieloną papryką, zapiec jeszcze ok. 3 minut.