Tarta dyniowa na ryżu z parmezanem
Panowie z bloga kulinarnego „Gotowanie z Pasją” znów zaskakują. Tym razem prezentują cztery różne tarty, a każda opiera na sezonowych produktach, których wraz z nadchodzącą zimą jest powoli coraz mniej. W każdy piątek przedstawiamy Wam

Tarta dyniowa na ryżu z parmezanem / fot. Grzegorz Targosz
Panowie z bloga kulinarnego „Gotowanie z Pasją” znów zaskakują. Tym razem prezentują cztery różne tarty, a każda opiera na sezonowych produktach, których wraz z nadchodzącą zimą jest powoli coraz mniej. W każdy piątek przedstawiamy Wam jeden przepis. Dzisiaj tarta dyniowa na ryżu z parmezanem.
Tarta dyniowa na ryżu z parmezanem
Składniki (przepis na tartę o średnicy 26-28 cm):
Ciasto:
– 125 g masła
– 250 g mąki pszennej
– 1 żółtko
– 2 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
Nadzienie:
– 0,5 l wody
– 0,5 l mleka
– 500 g miąższu z dyni
– 200 g ryżu
– 1 jajko + białko z ciasta
– 125 g ricotty
– 125 g śmietany 18%
– 100 g parmezanu
– 45 g masła
– sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię, podpiec jeszcze ok. 3-5 minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Zagotować wodę z mlekiem oraz szczyptą soli, a następnie dodać ryż i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Odcedzić ugotowany ryż. Obrać dynię ze skóry i usunąć pestki wraz z gniazdami nasiennymi. Zetrzeć miąższ dyni na grubych oczkach i odcisnąć sok. Połączyć odciśniętą dynię z ryżem i dodać utraty drobno parmezan, ricottę, śmietanę, jajko, białko oraz doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać. Gdy ciasto będzie już podpieczone, wyłożyć je masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Voilà!
***
„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.
W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.
Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl
estared.net 15 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: miastokobiet.pl/tarta-dyniowa-na-ryzu-z-parmezanem/ […]