Sunday, April 18, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Tarta cytrynowa przepis

Tarta cytrynowa przepis

Przygotowaliśmy dla Was przepis na letnią stylizację i jednoczenie niespotykany wielkanocny przepis – niezwykłe połączenie aromatycznej skórki z cytryny, powiek rozgrzanych słońcem i zmrożonych lodem policzków

Energetyczna propozycja na nadchodzące święta i nie tylko! Fot. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa

Energetyczna propozycja na nadchodzące święta i nie tylko! Fot. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa

Upalne dni nadchodzą wielkimi krokami. Przygotowaliśmy dla Was przepis na letnią stylizację i jednoczenie niespotykany wielkanocny przepis – niezwykłe połączenie aromatycznej skórki z cytryny, powiek rozgrzanych słońcem i zmrożonych lodem policzków!

Energetyczna propozycja na nadchodzące święta i nie tylko! Fot. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa

Energetyczna propozycja na nadchodzące święta i nie tylko! Fot. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa

Składniki na spód:

– 195 g mąki pszennej
– 2 łyżki cukru pudru
– 115 g masła
– 1 żółtko
– 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę cytrynową:

– 5 jajek
– 120 g drobnego cukru
– 200 ml śmietany kremówki
– 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
– otarta skórka z 2 cytryn
– 150 ml soku z cytryny

tarta cytrynowa moje wypieki przepis

Przygotowanie:

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa cytrynowa – wszystkie składniki zmiksować.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Na wstępnie upieczona tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się 'zetnie'. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki: www.mojewypieki.blox.pl autorstwa Doroty Świątkowskiej. Serdecznie dziękujemy za możliwość publikacji.

tarta cytrusowa przepis

Oceń artykuł
1KOMENTARZ

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach