Wednesday, March 26, 2025
Home / Kuchnia  / Tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem

Tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem

Dzisiaj tarta nr 3 od Panów z bloga kulinarnego „Gotowanie z Pasją”. Oczywiście na bazie sezonowych produktów. W trzecim zadaniu padło hasło „brokuły” i oto odpowiedź: tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem.

Tarta brokułowo- kukurydziana z pieczonym kurczakiem

Tarta brokułowo- kukurydziana z pieczonym kurczakiem / fot. Grzegorz Targosz

Dzisiaj tarta nr 3 od Panów z bloga kulinarnego „Gotowanie z Pasją”. Oczywiście na bazie sezonowych produktów. W trzecim zadaniu padło hasło „brokuły” i oto odpowiedź: tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem.

Tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem

Tarta brokułowo- kukurydziana z pieczonym kurczakiem

Tarta brokułowo- kukurydziana z pieczonym kurczakiem / fot. Grzegorz Targosz

Składniki (przepis na tartę o średnicy 26-28 cm):

Ciasto:

– 125 g masła

– 250 g mąki pszennej

– 1 żółtko

– 2 łyżki zimnej wody

– szczypta soli

Nadzienie:

– 1 brokuł (ok. 400 g)

– 2 łyżki posiekanej cebuli dymki

– 1 puszka kukurydzy (250 g)

– 250 g piersi z kurczaka

– 1 łyżka oliwy

– 30 g parmezanu

– 2 jajka

– 250 g śmietany 18%

– sól, grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

Tarta brokułowo- kukurydziana z pieczonym kurczakiem

Tarta brokułowo- kukurydziana z pieczonym kurczakiem / fot. Grzegorz Targosz

Ciasto:

Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C  przez 15 minut. Ściągnąć folię, podpiec jeszcze ok. 3-5 minut, a następnie dodać nadzienie.

Nadzienie:

Natrzeć kurczaka oliwą, posolić i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut, a następnie ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Podzielić brokuła na różyczki i odsączyć kukurydzę z puszki, a następnie połowę kukurydzy (125 g) zmiksować na jednolitą masę. Wymieszać śmietanę, jajka z białkiem, parmezan, masę kukurydzianą oraz dodać sól i pieprz. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, ułożyć na nim pokrojonego kurczaka, różyczki brokuła, ziarna kukurydzy i zalać masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Przed podaniem posypać świeżym pokrojoną cebulą dymką i gotowe.

***

„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.

W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.

Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl

Oceń artykuł
2 Comments
  • unicc.cm 20 listopada, 2019

    … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: miastokobiet.pl/tarta-brokulowo-kukurydziana-z-pieczonym-kurczakiem/ […]

  • 안전바카라 14 stycznia, 2020

    … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: miastokobiet.pl/tarta-brokulowo-kukurydziana-z-pieczonym-kurczakiem/ […]

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ