Tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem
Dzisiaj tarta nr 3 od Panów z bloga kulinarnego „Gotowanie z Pasją”. Oczywiście na bazie sezonowych produktów. W trzecim zadaniu padło hasło „brokuły” i oto odpowiedź: tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem.

Tarta brokułowo- kukurydziana z pieczonym kurczakiem / fot. Grzegorz Targosz
Dzisiaj tarta nr 3 od Panów z bloga kulinarnego „Gotowanie z Pasją”. Oczywiście na bazie sezonowych produktów. W trzecim zadaniu padło hasło „brokuły” i oto odpowiedź: tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem.
Tarta brokułowo-kukurydziana z pieczonym kurczakiem
Składniki (przepis na tartę o średnicy 26-28 cm):
Ciasto:
– 125 g masła
– 250 g mąki pszennej
– 1 żółtko
– 2 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
Nadzienie:
– 1 brokuł (ok. 400 g)
– 2 łyżki posiekanej cebuli dymki
– 1 puszka kukurydzy (250 g)
– 250 g piersi z kurczaka
– 1 łyżka oliwy
– 30 g parmezanu
– 2 jajka
– 250 g śmietany 18%
– sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię, podpiec jeszcze ok. 3-5 minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Natrzeć kurczaka oliwą, posolić i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut, a następnie ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Podzielić brokuła na różyczki i odsączyć kukurydzę z puszki, a następnie połowę kukurydzy (125 g) zmiksować na jednolitą masę. Wymieszać śmietanę, jajka z białkiem, parmezan, masę kukurydzianą oraz dodać sól i pieprz. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, ułożyć na nim pokrojonego kurczaka, różyczki brokuła, ziarna kukurydzy i zalać masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Przed podaniem posypać świeżym pokrojoną cebulą dymką i gotowe.
***
„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.
W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.
Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl
unicc.cm 20 listopada, 2019
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: miastokobiet.pl/tarta-brokulowo-kukurydziana-z-pieczonym-kurczakiem/ […]
안전바카라 14 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: miastokobiet.pl/tarta-brokulowo-kukurydziana-z-pieczonym-kurczakiem/ […]