Tapas – dania na jeden kęs
Kilka inspiracji z okazji Międzynarodowego Dnia Tapas. Smacznego!
Tapas już od dawna nie są uważane tylko za niewielkie hiszpańskie przystawki dodawane do napojów w barach. Międzynarodowy Dzień Tapas obchodzony w tym roku 16 czerwca ma przypomnieć o tym jak ważne jest smakowanie chwili i zachęcić do biesiadowania przy stole pełnym prostych ale przepysznych dań, celebrowania życia!
Nie jest nowością, że Hiszpanie kochają dobrze zjeść, bawić się, ale przede wszystkim być razem. Razem z rodziną, ze znajomymi, uwielbiają wspólne śniadania zwłaszcza gdy to zakończenie całonocnej fiesty. Wychodzenie na drinka, któremu towarzyszą tapas to po hiszpańsku „ir a tapear” a samo pójście na tapas to najlepszy sposób aby poznać różnorodną hiszpańską gastronomię. Próbowanie różnych przystawek w małych porcjach pozwoli cieszyć się urokami kuchni iberyjskiej i łechtać podniebienie nowymi smakami. W tradycyjnych restauracjach panuje zasada, że tapas jada się przy barze na stojąco, w gronie przyjaciół, często wędrując od baru do baru i degustując kolejne specjały lokali.
Ten hiszpański zwyczaj warto przenieść do własnego domu. Po pierwsze aby nieco urozmaicić sobie i domownikom codzienne posiłki, ale także aby spróbować nowych smaków przygotowując dania z produktów łatwo dostępnych na polskim rynku.
Poznajcie kilka przepisów, które pozwolą na szybką, nieskomplikowaną hiszpańską ucztę we własnym domu.
Na upalne popołudnia Hiszpanie zamiast ciężkiego czerwonego wina proponują tinto de verano, czyli mieszankę czerwonego wina z cytrynowym napojem gazowanym w proporcji 1:1. Z dodatkiem lodu i cytryny nie upija, a doskonale orzeźwia.
Oliwki
Hiszpańskie oliwki bardzo często marynowane są z ziołami i dużą ilością czosnku. Najczęściej podawane do zimnego piwa, świetnie je uzupełniają i wzmagają apetyt. Podane w niewielkich pojemniczkach z miejscem na pestki, świetnie uzupełnią a jednocześnie udekorują stół.
Tortilla Española – Hiszpański omlet
Składniki:
oliwa z oliwek
5 ziemniaków
5 dużych jaj
1 cebula
sól
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i cebulę, kroimy w plastry. Rozbijamy jajka. Podgrzewamy oliwę z oliwek na nieprzywierającej patelni. Na oliwę wrzucamy ziemniaki i cebulę, solimy do smaku.
Patelnię możemy przykryć pokrywką. Ziemniaki mieszamy od czasu do czasu, delikatnie łamiąc je na mniejsze kawałki.
Kiedy warzywa zmiekną (po ok. 15-20 minut) łyżką cedzakową wyjmujemy ziemniaki i cebulę, odsączamy nadmiar oleju, następnie dodajemy do rozbitych jaj. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelnii, dodajemy mieszaninę i pozostawiamy na średnim ogniu.
Po ok. 5-6 minutach, zsuwamy placek na talerz o średnicy naszej patelni aby odwrócić tortillę i nie pozwolić jej się rozpaść. Dodajemy łyżkę oliwy i odwracamy omlet, smażymy kolejnych 5-6 minut na małym ogniu.
Omlet po zdjęciu z ognia najlepiej odstawić do wystygnięcia a następnie pokroić w około 3cm kostkę lub w trójkąty tak jak pizzę.
Bakłażan z miodem
Składniki:
1 bakłażan
mąka pszenna do oprószenia
oliwa z oliwek do smażenia
sól
miód do polania (najlepiej ciemny)
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w słupki lub plastry. Posypujemy solą i odstawiamy aby “spocił się” i wypuścił wszystkie gorzkie soki. Opłukujemy go wodą i dokładnie ususzamy. Obtaczamy w mące i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek, smażymy aż warzywa się zezłocą. Gotowe, odsączamy na papierze i serwujemy polane ciemnym miodem.
Pan tumaca
Pan tumaca to tak naprawdę chleb z pomidorem. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i wymaga tylko kilku minut.
Przygotowuje się go pocierając przekrojonym na połowę dojrzałym pomidorem po kromce wiejskiego chleba. Potem kromkę posypuje się do smaku solą i polewa oliwą z oliwek, koniecznie dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia. Dla miłośników nieco bardziej wyraźnych smaków, zanim posmarujemy chleb pomidorem, możemy posmarować go kawałkiem czosnku.
Ryż z mlekiem
Składniki:
1 litr mleka
120g cukru
210g ryżu
30g masła
2 laski cynamonu
skórka z cytryny
2 łyżki cynamonu w proszku
Przygotowanie:
Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy je na małym ogniu. Do podgrzanego dodajemy cukier i mieszamy.
Przelewamy ryż wodą i dodajemy do mleka. Gotujemy około 50 minut na wolnym ogniu. Mieszamy co jakiś czas, jeśli ryż pochłonął całe mleko, dolewamy nieco więcej. Kiedy widzimy, że ryż jest ugotowany, zestawiamy go z ognia, ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy masło i laski cynamonu, Mieszamy i czekamy aż wszystkie smaki się połączą. Podajemy w malutkich słoiczkach posypane cynamonem z proszku.
Więcej znajdziesz na www.wakacje-hiszpania.pl