Sunday, April 2, 2023
Home / Kuchnia  / PRZEPIS: Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

PRZEPIS: Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Sprawdź, jak przyrządzić tagiatelle z boczkiem i borowikami

tagiatelle z borowikami i boczkiem

Sprawdź, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem / fot. Pixabay

Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów, kasz oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem. To świetne danie na szybki obiad

Tagiatelle z borowikami

Tagliatelle z boczkiem duńskim / fot. Fotolia

Tagliatelle z boczkiem duńskim / fot. materiał prasowy

Składniki:

– 400 g makaronu tagliatelle

– 150 g boczku z komina ZM Pekpol

– 2 średnie cebule

-100 g borowików (świeże lub mrożone)

– 1 łyżka oleju

– 250 ml słodkiej śmietanki 18%

– sól, pieprz do smaku

– natka pietruszki

– tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

Smacznego!

Oceń artykuł
2 komentarze
  • Jula 14 lutego, 2021

    Uuu, doskonałe. Tego w sumie szukałam 🙂 Pyszne tagiatelle to z pewnością jedna z lepszych rzeczy, które można wymyślić na obiad. To w sumie jedna z nielicznych rzeczy, które lubią u mnie wszyscy.

  • KAsia 2 marca, 2021

    Doskonały przepis 🙂

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ