PRZEPIS: Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami
Sprawdź, jak przyrządzić tagiatelle z boczkiem i borowikami

Sprawdź, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem / fot. Pixabay
Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów, kasz oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem. To świetne danie na szybki obiad
Tagiatelle z borowikami
Składniki:
– 400 g makaronu tagliatelle
– 150 g boczku z komina ZM Pekpol
– 2 średnie cebule
-100 g borowików (świeże lub mrożone)
– 1 łyżka oleju
– 250 ml słodkiej śmietanki 18%
– sól, pieprz do smaku
– natka pietruszki
– tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.
Smacznego!
Jula 14 lutego, 2021
Uuu, doskonałe. Tego w sumie szukałam 🙂 Pyszne tagiatelle to z pewnością jedna z lepszych rzeczy, które można wymyślić na obiad. To w sumie jedna z nielicznych rzeczy, które lubią u mnie wszyscy.
KAsia 2 marca, 2021
Doskonały przepis 🙂