Tabbouleh
Pomysł na lunch w taki upał? Sałatka z kuskusem i pomidorami, bardzo orzeżwiająca ze względu na miętę. Sami spróbujcie.
Tabbouleh
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– szklanka kuskus
– jeden duży polski pomidor
– jedna cebulka dymka
– pół świeżego ogórka
– ząbek czosnku
– pół czerwonej papryki
– garść posiekanej natki pietruszki
– kilka listków świeżej mięty
– sok z połówki cytryny
– pięć łyżek oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– opcjonalnie możesz dodać orzeszków pinii
czas przyrządzenia: 15min; stopień trudności 1/6
JAK PRZYGOTOWAĆ TABBOULEH?
Kuskus wsyp do dużej miski, delikatnie posól, zalej wrzątkiem na 1cm ponad jego poziom, przykry np. talerzem i odstaw na 5-7 minut. W tym czasie dokładnie umyj wszystkie warzywa i pokrój: cebulę w talarki, paprykę, ogórka i pomidor w drobną kosteczkę. Posiekaj zioła, a czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Po 5-7 minutach wymieszaj widelcem kuskus, dodaj wszystkie pozostałe składniki i raz jeszcze wymieszaj.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Zapraszamy na www.ringthebelly.com