Sunday, April 11, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Szybkie ciasto z konfiturami!

Szybkie ciasto z konfiturami!

Lato w pełni, żar leje się strumieniami z nieba a tu jeszcze wypadałoby przyrządzić małe co nieco cierpiącej w upale rodzince. Nikomu co prawda w taką pogodę jeść się nie chce, ale słodkościami przecież nikt

Lato w pełni, żar leje się strumieniami z nieba a tu jeszcze wypadałoby przyrządzić małe co nieco cierpiącej w upale rodzince. Nikomu co prawda w taką pogodę jeść się nie chce, ale słodkościami przecież nikt nie pogardzi!

Lato w pełni, żar leje się strumieniami z nieba a tu jeszcze wypadałoby przyrządzić małe co nieco cierpiącej w upale rodzince. Nikomu co prawda w taką pogodę jeść się nie chce, ale słodkościami przecież nikt nie pogardzi!

Lato w pełni, żar leje się strumieniami z nieba a tu jeszcze wypadałoby przyrządzić małe co nieco cierpiącej w upale rodzince. Nikomu co prawda w taką pogodę jeść się nie chce, ale słodkościami przecież nikt nie pogardzi! Na samą myśl o wejściu do kuchni wstrząsa Tobą dreszcz (bynajmniej nie podniecenia) a perspektywa uruchomienia piekarnika budzi skrajną rozpacz. Cóż mamy dla Was propozycję na szybkie i proste ciasto, które zaspokoi kulinarne żądze domowników i sprawi, że chwile w kuchni nie będą przedłużać się w nieskończoność. Do dzieła! Zadanie na dziś: szybkie ciasto z konfiturami

Lato w pełni, żar leje się strumieniami z nieba a tu jeszcze wypadałoby przyrządzić małe co nieco cierpiącej w upale rodzince. Nikomu co prawda w taką pogodę jeść się nie chce, ale słodkościami przecież nikt nie pogardzi!

Lato w pełni, żar leje się strumieniami z nieba a tu jeszcze wypadałoby przyrządzić małe co nieco cierpiącej w upale rodzince. Nikomu co prawda w taką pogodę jeść się nie chce, ale słodkościami przecież nikt nie pogardzi!

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
kostka masła albo dobrej margaryny
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
szklanka konfitur malinowych (np. Materne)

Sposób przygotowania:

W rondelku na małym ogniu podgrzewaj 3/4 kostki tłuszczu. W tym czasie z dwóch jaj i szklanki cukru możesz ukręcić kogel-mogel. Roztopiony tłuszcz pozostaw do ostygnięcia a kogel-mogel przelej do wcześniej przygotowanego naczynia z mąką, dodaj proszek do pieczenia i dobrze wszystko wymieszaj. Gdy tłuszcz osiągnie temperaturę pokojową wlej go do ciasta i zagniataj do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Potem uformuj z ciasta kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30-45 minut do lodówki. 3/4 ciasta przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmaruj z wierzchu konfiturami malinowymi, z pozostałego ciasta wytnij paski i zrób gęstą kratkę. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 min.

Nasza rada: pozostaw sobie odrobinę białka do posmarowania ciasta z wierzchu – powstanie ładna skórka a ciasto się zbytnio nie spiecze.

Smacznego!

 

Barbara Puch

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach