Szybki obiad bez mięsa? Wypróbuj siedmiodniowe menu dla zabieganych
I to w mniej niż w pół godziny
Szukasz pomysłów na sycącą kolację albo szybki obiad bez mięsa? Dobrze trafiłaś! Nie musisz być zdeklarowaną wegetarianką, aby cieszyć się przysmakami kuchni roślinnej. Wystarczy garść podstawowych składników, pół godziny i apetyt. Przedstawiamy 7 przepisów na zdrowe i bezmięsne dania fit
Szybki obiad bez mięsa – 7 przepisów na sycące dania
Poniedziałek
Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią
Składniki:
☑3 garście roszponki marki Eisberg
☑mała dynia piżmowa
☑50 g sera koziego dojrzewającego
☑200 g kaszy pęczak
☑szalotka
☑2 ząbki czosnku
☑3 szklanki bulionu warzywnego
☑garść pestek słonecznika
☑garść migdałów
☑oliwa
☑sól
☑pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości – przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię. Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Wtorek
Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Składniki:
☑4 duże patisony
☑2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
☑½ szklanki kaszy gryczanej
☑łyżeczka oliwy z oliwek
☑mała cebula
☑ząbek czosnku
☑8 suszonych pomidorów
☑3 łyżki sosu sojowego
☑pół szklanki wody
☑¼ szklanki startego parmezanu
☑łyżka oleju do smażenia
☑sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górne części patisonów, zachowując je na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisonów, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.
Środa
Tagliatelle z pesto z rukoli
Składniki:
☑250 g makaronu tagliatelle
☑100 g Rukoli mytej marki Eisberg
☑3 łyżki parmezanu
☑60 g orzeszków piniowych
☑ząbek czosnku
☑sól i pieprz do smaku
☑3 łyżki oliwy
☑2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.
Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami. Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.
Czwartek
Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
Składniki:
Ciasto:
☑80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
☑jajko
☑400 ml mleka
☑300 g mąki pszennej
☑łyżka oleju kokosowego
☑szczypta soli
Farsz:
☑300 g Jarmużu marki Eisberg
☑½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
☑150 g sera feta
☑2 ząbki czosnku
☑łyżka oleju rzepakowego
☑sól i pieprz – wedle uznania
Sposób przygotowania:
Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron. Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!
Piątek
Bataty na trzy sposoby
12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.
1. Indie
Składniki (4 porcje):
☑100 g Szpinaku baby marki Eisberg
☑puszka ciecierzycy
☑½ cebuli
☑ząbek czosnku
☑łyżka soku z limonki
☑pół szklanki mleka kokosowego
☑pół szklanki bulionu warzywnego
☑3 łyżki oliwy
☑łyżeczka czerwonej papryki
☑łyżeczka kurkumy
☑łyżeczka curry
☑sól
☑pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
2. Meksyk
Składniki (4 porcje):
☑150 g mieszanki sałat Finezja mix z roszponką marki Eisberg
☑pół puszki czerwonej fasoli
☑pół puszki kukurydzy
☑dojrzały pomidor
☑połowa czerwonej papryki
☑mała cebula
☑sok z połówki limonki
☑łyżeczka płatków chilli
☑3 łyżki śmietany
☑świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.
3. Grecja
Składniki (4 porcje):
☑150 g Szpinaku baby marki Eisberg
☑ser feta 80 g
☑4 łyżki jogurtu greckiego
☑pół szklanki szczypiorku
☑łyżeczka startej skórki z cytryny
☑ząbek czosnku
☑mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
☑pieprz
☑sól
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.
Sobota
Kremowa soczewica z grzybami i jarmużem
Składniki:
☑100 g Jarmużu marki Eisberg
☑¾ szklanki zielonej soczewicy
☑40 g suszonych grzybów
☑3 łyżki oliwy
☑cebula
☑2 ząbki czosnku
☑2 łyżeczki świeżego tymianku
☑¼ szklanki białego wina
☑łyżka sosu sojowego
☑szklanka bulionu warzywnego
☑1/3 szklanki mleka kokosowego
☑sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby moczyć min. godzinę w zimnej wodzie. Opłukać soczewicę i gotować ją 20 minut. W garnku na oliwie podsmażyć cebulę, po zarumienieniu dodać grzyby, tymianek, pieprz i sól. Smażyć 5 mi-nut po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Dodać soczewicę. Następnie całość zalać winem, bulionem, mlekiem kokosowym i sosem sojowym. Mieszać do zagotowania. Na małym ogniu odparować nadmiar wody, aż do zgęstnienia potrawy. Na koniec wrzucić jarmuż i gotować jeszcze 3-4 minuty. Serwować ze świeżym pieczywem.
Niedziela
Sałatka brazylijska
Składniki:
☑woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg
☑6 krewetek koktajlowych
☑garść prażonych orzechów nerkowca
☑½ czerwonej cebuli
☑pomarańcza
☑1/3 pęczka kolendry
☑łyżka masła
☑sok z ½ limonki
☑4 łyżki oliwy z oliwek
☑sól morska
☑pieprz
Sposób przygotowania:
Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.