Thursday, October 10, 2024
Home / Kuchnia  / Szybki obiad bez mięsa? Wypróbuj siedmiodniowe menu dla zabieganych

Szybki obiad bez mięsa? Wypróbuj siedmiodniowe menu dla zabieganych

I to w mniej niż w pół godziny

Szybki obiad bez mięsa.

Wypróbuj nasze pomysły na szybki obiad bez mięsa. / fot. Brooke Lark / unsplash

Szukasz pomysłów na sycącą kolację albo szybki obiad bez mięsa? Dobrze trafiłaś! Nie musisz być zdeklarowaną wegetarianką, aby cieszyć się przysmakami kuchni roślinnej. Wystarczy garść podstawowych składników, pół godziny i apetyt. Przedstawiamy 7 przepisów na zdrowe i bezmięsne dania fit

Szybki obiad bez mięsa – 7 przepisów na sycące dania

Poniedziałek

Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią 

Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią

Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią / fot. materiały prasowe

Składniki:

☑3 garście roszponki marki Eisberg
☑mała dynia piżmowa
☑50 g sera koziego dojrzewającego
☑200 g kaszy pęczak
☑szalotka
☑2 ząbki czosnku
☑3 szklanki bulionu warzywnego
☑garść pestek słonecznika
☑garść migdałów
☑oliwa
☑sól
☑pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości – przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię. Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

 

Wtorek 

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną jako pomysł obiadu bez mięsa.

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną / fot. materiały prasowe

Składniki:

☑4 duże patisony
☑2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
☑½ szklanki kaszy gryczanej
☑łyżeczka oliwy z oliwek
☑mała cebula
☑ząbek czosnku
☑8 suszonych pomidorów
☑3 łyżki sosu sojowego
☑pół szklanki wody
☑¼ szklanki startego parmezanu
☑łyżka oleju do smażenia
☑sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górne części patisonów, zachowując je na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisonów, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.

 
Środa  

Tagliatelle z pesto z rukoli

Tagliatelle z pesto z rukoli jako pomysł na obiad bez mięsa.

Tagliatelle z pesto z rukoli / fot. materiały prasowe

Składniki:

☑250 g makaronu tagliatelle
☑100 g Rukoli mytej marki Eisberg
☑3 łyżki parmezanu
☑60 g orzeszków piniowych
☑ząbek czosnku
☑sól i pieprz do smaku
☑3 łyżki oliwy
☑2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.

Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami. Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.

Czwartek

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą jako pomysł na obiad bez mięsa.

Zielona naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą. / fot. materiały prasowe

Składniki:

Ciasto:
☑80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
☑jajko
☑400 ml mleka
☑300 g mąki pszennej
☑łyżka oleju kokosowego
☑szczypta soli
Farsz:
☑300 g Jarmużu marki Eisberg
☑½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
☑150 g sera feta
☑2 ząbki czosnku
☑łyżka oleju rzepakowego
☑sól i pieprz – wedle uznania

 

Sposób przygotowania:

Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron. Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!

Piątek

Bataty na trzy sposoby

Bataty na trzy sposoby jako pomysł na obiad bez mięsa.

Bataty na trzy sposoby / fot. materiały prasowe

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

1. Indie

Składniki (4 porcje):

☑100 g Szpinaku baby marki Eisberg
☑puszka ciecierzycy
☑½ cebuli
☑ząbek czosnku
☑łyżka soku z limonki
☑pół szklanki mleka kokosowego
☑pół szklanki bulionu warzywnego
☑3 łyżki oliwy
☑łyżeczka czerwonej papryki
☑łyżeczka kurkumy
☑łyżeczka curry
☑sól
☑pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

2. Meksyk

Składniki (4 porcje):

☑150 g mieszanki sałat Finezja mix z roszponką marki Eisberg
☑pół puszki czerwonej fasoli
☑pół puszki kukurydzy
☑dojrzały pomidor
☑połowa czerwonej papryki
☑mała cebula
☑sok z połówki limonki
☑łyżeczka płatków chilli
☑3 łyżki śmietany
☑świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.

3. Grecja

Składniki (4 porcje):

☑150 g Szpinaku baby marki Eisberg
☑ser feta 80 g
☑4 łyżki jogurtu greckiego
☑pół szklanki szczypiorku
☑łyżeczka startej skórki z cytryny
☑ząbek czosnku
☑mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
☑pieprz
☑sól

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.

Sobota

Kremowa soczewica z grzybami i jarmużem

Kremowa soczewica z jarmużem jako przepis na obiad bez mięsa.

Kremowa soczewica z jarmużem. / fot. materiały prasowe

Składniki:

☑100 g Jarmużu marki Eisberg
☑¾ szklanki zielonej soczewicy
☑40 g suszonych grzybów
☑3 łyżki oliwy
☑cebula
☑2 ząbki czosnku
☑2 łyżeczki świeżego tymianku
☑¼ szklanki białego wina
☑łyżka sosu sojowego
☑szklanka bulionu warzywnego
☑1/3 szklanki mleka kokosowego
☑sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Grzyby moczyć min. godzinę w zimnej wodzie. Opłukać soczewicę i gotować ją 20 minut. W garnku na oliwie podsmażyć cebulę, po zarumienieniu dodać grzyby, tymianek, pieprz i sól. Smażyć 5 mi-nut po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Dodać soczewicę. Następnie całość zalać winem, bulionem, mlekiem kokosowym i sosem sojowym. Mieszać do zagotowania. Na małym ogniu odparować nadmiar wody, aż do zgęstnienia potrawy. Na koniec wrzucić jarmuż i gotować jeszcze 3-4 minuty. Serwować ze świeżym pieczywem.
 

Niedziela

Sałatka brazylijska

Sałatka brazylijska z krewetkami jako pomysł na obiad bez mięsa.

Sałatka brazylijska z krewetkami. / fot. materiały prasowe

Składniki:

☑woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg
☑6 krewetek koktajlowych
☑garść prażonych orzechów nerkowca
☑½ czerwonej cebuli
☑pomarańcza
☑1/3 pęczka kolendry
☑łyżka masła
☑sok z ½ limonki
☑4 łyżki oliwy z oliwek
☑sól morska
☑pieprz

 

Sposób przygotowania:

Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ