Friday, December 6, 2024
Home / Kuchnia  / Szukasz inspiracji na rodzinny obiad? Podaj indyka!

Szukasz inspiracji na rodzinny obiad? Podaj indyka!

Dwa sprawdzone przepisy na obiad z indykiem w roli głównej

indyk miasto kobiet

Indyk w roli głównej / fot. materiały prasowe

Czeka cię duży rodzinny obiad i nie masz pomysłu, co przygotować, aby zachwycić bliskich? Rozważ podanie indyka. To sycące i smaczne mięso, które pozwoli zaspokoić głód, sprawić prawdziwą przyjemność podniebieniu i dostarczyć organizmowi wiele substancji odżywczych. Poniżej dwa sprawdzone przepisy na obiad z indykiem w roli głównej

 

Dlaczego warto sięgać po mięso z indyka?

W naszych przepisach wybór nieprzypadkowo padł na mięso indycze. Mięso to cechuje wysoka zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Jak zauważa dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk, ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, indyk jest także źródłem witamin: B3, B6, B12, D oraz pierwiastków takich jak potas, cynk czy fosfor.

Warto sięgać po mięso indycze, bo zawarte w nim składniki odżywcze, takie jak witaminy B6, B12, D oraz cynk pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że o odporność organizmu należy dbać przez cały rok, a nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

Gulasz z indyka z kurkami

Nasza pierwsza propozycja to bardzo smaczne i aromatyczne danie.

 

4 porcje, czas przygotowania: 40 min

Do przygotowania gulaszu będziesz potrzebować:

500 g filetów z indyka
200 g kurek
połowy pora
1 cebuli
1 marchewki
300 ml bulionu
100 ml śmietany 30%
1 łyżki koperku
1 łyżki mąki pszennej
kurkumy, soli i pieprzu do smaku

 

Mięso z indyka pokrój w kostkę lub cienkie paski, następnie dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę i krążki pora podsmaż w garnku, na oliwie, przez kilka minut. Następnie, w naczyniu umieść indyka i smaż przez kolejne 5 minut. Pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać składniki.

Później umieść w naczyniu bulion i grzyby, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około kwadrans. Na końcu wlej do bulionu śmietanę, dodaj drobno posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dosyp odrobinę mąki, szczyptę kurkumy i wymieszaj wszystkie składniki. Sos gotowy! Teraz indyk może trafić prosto na stół. Smacznego!

Pierś z indyka w sosie pomidorowym

Druga propozycja na smaczny rodzinny obiad to pierś z indyka w sosie pomidorowym. Oto lista składników, których potrzebujesz, aby zrealizować ten przepis:

 

2 porcje, czas przygotowania: 40 min

Składniki:

1 pierś z indyka
400 ml passaty pomidorowej
kilka ząbków czosnku
2 duże czerwone papryki
2 cebule
1 cukinia
50 g sera feta
70 g żółtego sera
2 łyżki oleju kokosowego
1 opakowanie szpinaku
2 pomidory
oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz

 

Do dzieła! Pierś podziel na kilka średniej wielkości kawałków, a w każdym z nich wykonaj podłużne, dość głębokie nacięcie. W jego wnętrzu umieść ser feta, a następnie oprósz mięso przyprawami. Paprykę i cukinię pokrój w paski, a cebulę w piórka. Passatę pomidorową wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem i olejem kokosowym.

Tak przygotowany sos wlej do naczynia żaroodpornego, ułóż w nim warzywa i posyp przyprawami. Na samym wierzchu połóż pokrojone piersi z indyka. Całość powinna piec się przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Mięso powinno w tym czasie nabrać złocistego koloru. Gdy tak się stanie, będzie gotowe do podania, ale wcześniej każdą porcję należy posypać obficie startym żółtym serem.

Życzymy smacznego!

stopka Miasto kobiet

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ