Szukasz inspiracji na rodzinny obiad? Podaj indyka!
Dwa sprawdzone przepisy na obiad z indykiem w roli głównej
Czeka cię duży rodzinny obiad i nie masz pomysłu, co przygotować, aby zachwycić bliskich? Rozważ podanie indyka. To sycące i smaczne mięso, które pozwoli zaspokoić głód, sprawić prawdziwą przyjemność podniebieniu i dostarczyć organizmowi wiele substancji odżywczych. Poniżej dwa sprawdzone przepisy na obiad z indykiem w roli głównej
Dlaczego warto sięgać po mięso z indyka?
W naszych przepisach wybór nieprzypadkowo padł na mięso indycze. Mięso to cechuje wysoka zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Jak zauważa dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk, ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, indyk jest także źródłem witamin: B3, B6, B12, D oraz pierwiastków takich jak potas, cynk czy fosfor.
Warto sięgać po mięso indycze, bo zawarte w nim składniki odżywcze, takie jak witaminy B6, B12, D oraz cynk pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że o odporność organizmu należy dbać przez cały rok, a nie tylko w okresie jesienno-zimowym.
Gulasz z indyka z kurkami
Nasza pierwsza propozycja to bardzo smaczne i aromatyczne danie.
4 porcje, czas przygotowania: 40 min
Do przygotowania gulaszu będziesz potrzebować:
500 g filetów z indyka
200 g kurek
połowy pora
1 cebuli
1 marchewki
300 ml bulionu
100 ml śmietany 30%
1 łyżki koperku
1 łyżki mąki pszennej
kurkumy, soli i pieprzu do smaku
Mięso z indyka pokrój w kostkę lub cienkie paski, następnie dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę i krążki pora podsmaż w garnku, na oliwie, przez kilka minut. Następnie, w naczyniu umieść indyka i smaż przez kolejne 5 minut. Pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać składniki.
Później umieść w naczyniu bulion i grzyby, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około kwadrans. Na końcu wlej do bulionu śmietanę, dodaj drobno posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dosyp odrobinę mąki, szczyptę kurkumy i wymieszaj wszystkie składniki. Sos gotowy! Teraz indyk może trafić prosto na stół. Smacznego!
Pierś z indyka w sosie pomidorowym
Druga propozycja na smaczny rodzinny obiad to pierś z indyka w sosie pomidorowym. Oto lista składników, których potrzebujesz, aby zrealizować ten przepis:
2 porcje, czas przygotowania: 40 min
Składniki:
1 pierś z indyka
400 ml passaty pomidorowej
kilka ząbków czosnku
2 duże czerwone papryki
2 cebule
1 cukinia
50 g sera feta
70 g żółtego sera
2 łyżki oleju kokosowego
1 opakowanie szpinaku
2 pomidory
oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz
Do dzieła! Pierś podziel na kilka średniej wielkości kawałków, a w każdym z nich wykonaj podłużne, dość głębokie nacięcie. W jego wnętrzu umieść ser feta, a następnie oprósz mięso przyprawami. Paprykę i cukinię pokrój w paski, a cebulę w piórka. Passatę pomidorową wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem i olejem kokosowym.
Tak przygotowany sos wlej do naczynia żaroodpornego, ułóż w nim warzywa i posyp przyprawami. Na samym wierzchu połóż pokrojone piersi z indyka. Całość powinna piec się przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Mięso powinno w tym czasie nabrać złocistego koloru. Gdy tak się stanie, będzie gotowe do podania, ale wcześniej każdą porcję należy posypać obficie startym żółtym serem.
Życzymy smacznego!