Wednesday, August 5, 2020
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Szuflady grzejne – czym są i do czego służą?

Szuflady grzejne – czym są i do czego służą?

Takie rozwiązanie można spotkać w nowoczesnych piekarnikach kompaktowych

Alternatywa dla mikrofali

Podgrzewanie naczyń i potraw/ fot. materiały prasowe

Szuflady grzejne służą głównie do podgrzewania naczyń, ale można je wykorzystać również do rozmrażania czy utrzymywania temperatury potraw. Takie rozwiązanie można spotkać w nowoczesnych piekarnikach kompaktowych, które łączą funkcje tradycyjnego piekarnika oraz klasycznej kuchenki mikrofalowej

 

Podgrzewana szuflada usytuowana jest w dolnej części piekarnika. Ma ona wiele zastosowań, dlatego też sprawdzi się w każdej kuchni, jako przydatny i funkcjonalny element kuchennego wyposażenia. Więcej o ciekawych rozwiązaniach aranżacyjnych w kuchni dowiesz się na stronie: Znamy się od kuchni.

Podgrzewanie naczyń i potraw

Za pomocą szuflady grzejnej można szybko i komfortowo podgrzać zarówno naczynia, jak i konkretne potrawy. Ciepłe dania oraz napoje na gorąco znacznie dłużej zachowają optymalną temperaturę, jeśli poda się je w ogrzanych wcześniej naczyniach. Dzięki specjalnej szufladzie można talerze, miseczki czy filiżanki podgrzać w kilka chwil i cieszyć się wyśmienitym jedzeniem czy napojami. Szuflady grzejne działają podobnie jak kuchenki mikrofalowe i można w nich również szybko podgrzać jedzenie. Dzięki wyborowi odpowiedniego programu potrawy zachowają głębię smaku i soczystość, a w razie potrzeby będą także wyjątkowo chrupkie.

Dedykowane programy

Szuflady grzejne dają możliwość nie tylko podgrzewać kuchenne naczynia czy utrzymać odpowiednią temperaturę dań, ale również umożliwiają przygotowywanie rozmaitych potraw. Zakres temperatur, w jakich może pracować urządzenie, to 40-80°C, z tego też względu jego zastosowanie jest szersze niż tylko podgrzewanie jedzenia czy naczyń. Szuflada grzejna może bowiem służyć do:

  • suszenia owoców oraz ziół,
  • wyrastania ciast,
  • rozmrażania jedzenia,
  • roztapiania czekolady,
  • przygotowywania domowych jogurtów (bez stabilizatorów i zagęszczaczy, co idealnie sprawdzi się u osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem i naturalną żywnością),
  • pieczenia ryb,
  • pieczenia mięs w niskich temperaturach, takich jak: wołowina czy cielęcina.

Dzięki szerokiemu zakresowi temperatury, w jakiej może pracować urządzenie, staje się ono wielofunkcyjnym pomocnikiem w codziennej pracy w kuchni. Warto zatem korzystać z całego spektrum jego możliwości. Przykładowo najlepsza temperatura na przygotowanie domowego jogurtu wynosi 45°C, z kolei czekolada najlepiej roztopi się w temperaturze 50℃.

Sterowanie sensorowe szuflady grzejnej

Szufladą grzejną można bardzo wygodnie sterować, co umożliwia ustawianie pożądanego programu w sposób szybszy i komfortowy. Urządzenie nie wymaga korzystania z klasycznych mechanicznych przycisków i pokręteł, a jedynie dotykowych sensorów. Specjalne czujniki dotyku znajdują się tuż pod płaską powierzchnią sterowniczego panelu urządzenia, co dodatkowo ułatwia utrzymanie urządzenia w idealnej czystości. Brud i resztki jedzenia nie gromadzą się w trudno dostępnych zakamarkach, gdyż takowe nie istnieją. Zabrudzoną płaską powierzchnię wystarczy jedynie przetrzeć miękką szmatką z dodatkiem delikatnego detergentu.

 

źródło: materiał Partnera MK

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach