Szuflady grzejne – czym są i do czego służą?
Takie rozwiązanie można spotkać w nowoczesnych piekarnikach kompaktowych

Podgrzewanie naczyń i potraw/ fot. materiały prasowe
Szuflady grzejne służą głównie do podgrzewania naczyń, ale można je wykorzystać również do rozmrażania czy utrzymywania temperatury potraw. Takie rozwiązanie można spotkać w nowoczesnych piekarnikach kompaktowych, które łączą funkcje tradycyjnego piekarnika oraz klasycznej kuchenki mikrofalowej
Podgrzewana szuflada usytuowana jest w dolnej części piekarnika. Ma ona wiele zastosowań, dlatego też sprawdzi się w każdej kuchni, jako przydatny i funkcjonalny element kuchennego wyposażenia. Więcej o ciekawych rozwiązaniach aranżacyjnych w kuchni dowiesz się na stronie: Znamy się od kuchni.
Podgrzewanie naczyń i potraw
Za pomocą szuflady grzejnej można szybko i komfortowo podgrzać zarówno naczynia, jak i konkretne potrawy. Ciepłe dania oraz napoje na gorąco znacznie dłużej zachowają optymalną temperaturę, jeśli poda się je w ogrzanych wcześniej naczyniach. Dzięki specjalnej szufladzie można talerze, miseczki czy filiżanki podgrzać w kilka chwil i cieszyć się wyśmienitym jedzeniem czy napojami. Szuflady grzejne działają podobnie jak kuchenki mikrofalowe i można w nich również szybko podgrzać jedzenie. Dzięki wyborowi odpowiedniego programu potrawy zachowają głębię smaku i soczystość, a w razie potrzeby będą także wyjątkowo chrupkie.
Dedykowane programy
Szuflady grzejne dają możliwość nie tylko podgrzewać kuchenne naczynia czy utrzymać odpowiednią temperaturę dań, ale również umożliwiają przygotowywanie rozmaitych potraw. Zakres temperatur, w jakich może pracować urządzenie, to 40-80°C, z tego też względu jego zastosowanie jest szersze niż tylko podgrzewanie jedzenia czy naczyń. Szuflada grzejna może bowiem służyć do:
- suszenia owoców oraz ziół,
- wyrastania ciast,
- rozmrażania jedzenia,
- roztapiania czekolady,
- przygotowywania domowych jogurtów (bez stabilizatorów i zagęszczaczy, co idealnie sprawdzi się u osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem i naturalną żywnością),
- pieczenia ryb,
- pieczenia mięs w niskich temperaturach, takich jak: wołowina czy cielęcina.
Dzięki szerokiemu zakresowi temperatury, w jakiej może pracować urządzenie, staje się ono wielofunkcyjnym pomocnikiem w codziennej pracy w kuchni. Warto zatem korzystać z całego spektrum jego możliwości. Przykładowo najlepsza temperatura na przygotowanie domowego jogurtu wynosi 45°C, z kolei czekolada najlepiej roztopi się w temperaturze 50℃.
Sterowanie sensorowe szuflady grzejnej
Szufladą grzejną można bardzo wygodnie sterować, co umożliwia ustawianie pożądanego programu w sposób szybszy i komfortowy. Urządzenie nie wymaga korzystania z klasycznych mechanicznych przycisków i pokręteł, a jedynie dotykowych sensorów. Specjalne czujniki dotyku znajdują się tuż pod płaską powierzchnią sterowniczego panelu urządzenia, co dodatkowo ułatwia utrzymanie urządzenia w idealnej czystości. Brud i resztki jedzenia nie gromadzą się w trudno dostępnych zakamarkach, gdyż takowe nie istnieją. Zabrudzoną płaską powierzchnię wystarczy jedynie przetrzeć miękką szmatką z dodatkiem delikatnego detergentu.