PRZEPIS: Szparagi z kurczakiem
Dzisiaj Gry kuchenne proponują grillowane szparagi z marynowanym kurczakiem, świetny pomysł na obiad

Grillowane szparagi z kurczakiem / fot. Gry Kuchenne
Masz grillową patelnię? To masz pyszny obiad. Oczywiście tradycyjny grill sprawdzi się równie wspaniale, ale kiedy do weekendu daleko, a wokół tyle dorodnych szparagów, dobrze mieć jakiś plan B. A więc szparagi. Białe i zielone. Do tego delikatna pierś z kurczaka w marynacie prowansalskiej, którą zrobisz dosłownie w kilka minut. Soczyste, świeże i doskonałe. A co na deser? Podobno pojawiły się już pierwsze truskawki. Pamiętajcie jednak, że niezbyt dobrze znoszą grillowanie i lepiej jednak zjeść je na surowo
Grillowane szparagi z marynowanym kurczakiem
(Składniki na dwie porcje)
Składniki
✅ Kilkanaście sztuk szparagów (białych i zielonych)
✅ Dwie piersi z kurczaka
✅ Oliwa z oliwek
✅ Sól, pieprz, chili
✅ 2 ząbki czosnku
✅ Świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
✅ Łyżeczka czerwonego octu winnego
✅ Łyżka startej skórki z pomarańczy
✅ Cytryna
Wykonanie
1. Robimy marynatę. Posiekane zioła zalewamy oliwą z oliwek. Dobrze robić to w naczyniu do którego zmieści nam się mięso. Dodajemy skórkę pomarańczy, posiekanych drobno czosnek, sól, pieprz i ocet winny.
2. W wymieszanej marynacie zanurzamy dokładnie piersi z kurczaka i wstawiamy całość do lodówki. Wyższa szkoła grillowania wspomina wprawdzie o kilku godzinach marynowania, nam jednak w zupełności wystarczy 10 minut.
3. Myjemy szparagi, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końcówki, a białe obieramy małym nożykiem.
4. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz chili.
5. Przystępujemy do grillowania. Jeśli robisz to na grillowej patelni rozgrzej ją dobrze i absolutnie nie dawaj tłuszczu. Mięso kładziemy na ruszt wcześniej, bo potrzebuje trochę więcej czasu niż szparagi.
6. Podajemy z sałatą, pomidorami, pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i wszystkim na co mamy ochotę.
Smacznego!
***
Przepis na grillowane szparagi z kurczakiem pochodzi z bloga„Gry Kuchenne” . Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.
Wypróbuj koniecznie: PRZEPIS: Szparagizza