Wednesday, July 8, 2020
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Szparagi z kurczakiem

Szparagi z kurczakiem

Dzisiaj Gry kuchenne proponują grillowane szparagi z marynowanym kurczakiem, świetny pomysł na obiad.

Gry Kuchenne Grillowane szparagi

Gry Kuchenne Grillowane szparagi

Gry_KuchenneBlog Gry kuchenne dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na pyszne przepisy i mnóstwo inspiracji.

Masz grillową patelnię? To masz pyszny obiad. Oczywiście tradycyjny grill sprawdzi się równie wspaniale, ale kiedy do weekendu daleko, a wokół tyle dorodnych szparagów, dobrze mieć jakiś plan B. A więc szparagi. Białe i zielone. Do tego delikatna pierś z kurczaka w marynacie prowansalskiej, którą zrobisz dosłownie w kilka minut. Soczyste, świeże i doskonałe. A co na deser? Podobno pojawiły się już pierwsze truskawki. Pamiętajcie jednak, że niezbyt dobrze znoszą grillowanie i lepiej jednak zjeść je na surowo.

 

Grillowane szparagi z marynowanym kurczakiem (Składniki na dwie porcje)

Gry Kuchenne Grillowane szparagi

Gry Kuchenne Grillowane szparagi

– Kilkanaście sztuk szparagów (białych i zielonych)

– Dwie piersi z kurczaka

– Oliwa z oliwek

– Sól, pieprz, chili

– 2 ząbki czosnku

– Świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia

– Łyżeczka czerwonego octu winnego

– Łyżka startej skórki z pomarańczy

– Cytryna

Wykonanie

1. Robimy marynatę. Posiekane zioła zalewamy oliwą z oliwek. Dobrze robić to w naczyniu do którego zmieści nam się mięso. Dodajemy skórkę pomarańczy, posiekanych drobno czosnek, sól, pieprz i ocet winny.

2. W wymieszanej marynacie zanurzamy dokładnie piersi z kurczaka i wstawiamy całość do lodówki. Wyższa szkoła grillowania wspomina wprawdzie o kilku godzinach marynowania, nam jednak w zupełności wystarczy 10 minut.

3. Myjemy szparagi, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końcówki, a białe obieramy małym nożykiem.

4. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz chili.

5. Przystępujemy do grillowania. Jeśli robisz to na grillowej patelni rozgrzej ją dobrze i absolutnie nie dawaj tłuszczu. Mięso kładziemy na ruszt wcześniej, bo potrzebuje trochę więcej czasu niż szparagi.

6. Podajemy z sałatą, pomidorami, pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i wszystkim na co mamy ochotę.

Smacznego!

***

Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.

Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.

Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach