Szparagi z jajkiem w sosie holenderskim – przepis na obiad, który będziesz chciała jeść codziennie
Najlepszy pomysł na lekki obiad na wiosnę

Szparagi z jajkiem w koszulce z dodatkiem młodych ziemniaków z koperkiem i sosu holenderskiego / fot. Adobe Stock
Ani po polsku ani nawet po francusku. Najlepsze na świecie są zielone szparagi gotowane na parze z sosem holenderskim. Koniecznie serwuj je w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem oraz jajkiem w koszulce
Szparagi z jajkiem w sosie holenderskim – składniki:
Porcja dla dwóch osób
- pęczek zielonych szparagów
- 6 młodych ziemniaków
- koperek
- 6 jajek
- 130 g masła
- sok z cytryny lub ocet winny
- opcjonalnie: wędzony łosoś lub włoska szynka gotowana lub surowa
- sól i pieprz
Zainspiruj się:
Szparagizza
Młode ziemniaki, szparagi na parze z jakiem w koszulce i sosem holenderskim – przygotowanie:
- Porządnie wyczyść młode ziemniaki gąbką lub szczotką. Zagotuj garnek wody. Posól wodę, gdy zacznie się gotować. Włóż do gotującej się wody ziemniaki i zmniejsz moc ognia. Gotuj ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zanim ziemniaki będą gotowe, zacznij przygotowywać szparagi. Pęczek umyj pod bieżącą wodą, odłam stwardniałe końcówki. Jeśli nie masz robota gotującego lub naczynia do gotowania na parze, wystarczy, że na dno dużego garnka wlejesz odrobinę wody z dodatkiem szczypty soli i cukru, a na wierzch położysz durszlak. Gotuj szparagi na parze przez 7 minut. Mają być jędrne, lekko al dente.
- W wysokim garnku doprowadź wodę do wrzątku. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj do niej dwie łyżki soku z cytrynu lub ocet. Za pomocą trzepaczki zrób w garnku wir wodny, zmniejsz ogień, a następnie delikatnie rozbij jajko, tak, by trafiło w sam środek. Gotuj dokładnie 2,5 minuty. Delikatnie wyjmij jajko w koszulce łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Białko ma być ścięte, żółtko płynne.
- Przygotuj sos holenderski. Roztop na małym ogniu 130 g masła. Ubij 4 żółtka z dodatkiem odrobiny soku z cytryny lub białego winnego octu, soli i pieprzu. Nie przerywając, stopniowo i bardzo powoli dodawaj masło. Ubijanie nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Sos powinien być puszysty o aksamitnej konsystencji majonezu. Przypraw solą i pieprzem.
- Przygotuj dwa płytkie talerze. Nałóż kleks sosu, na którym ułożysz szparagi. Połóż na nich jajko w koszulce, a obok ziemniaki hojnie obsypane świeżym koperkiem. Możesz zaserwować z dodatkiem szynki lub wędzonego łososia. Całość przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Może też cię zainteresuje:
Sos serowy – przepisy na prosty, domowy sos serowy

Zielone szparagi z jajkiem w koszulce / fot. Canva