Sezon na szparagi trwa zaledwie do końca czerwca, jeśli więc nie miałaś jeszcze w tym roku okazji ich spróbować – to może być ostatnia szansa! Co to szparagi? Jest to warzywo, dostępne w wersji zielonej, białej, a także fioletowej. Najpopularniejsze są szparagi zielone.
Szparagi właściwości i przeciwwskazania
Jakie właściwości mają szparagi? Zarówno białe, jak i zielone szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Są bogate w witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy. Zawierają także minerały, m.in. żelazo, potas, fosfor i wapń. Szparagi mają także wiele innych właściwości zdrowotnych – wspierają układ moczowy, trawienny, a także serce. Zielone szparagi mają inne właściwości od białych: większą zawartość witaminy C, A oraz beta karotenu, a to wszystko dzięki wyższej zawartości chlorofilu. Trzeba jednak pamiętać, że istnieją pewne przeciwskazania do spożywania szparagów. Liczne właściwości sprawiają, że to warzywo może wchodzić w interakcję z twoimi lekami, zwłaszcza diuretykami. Nie należy również spożywać ich, jeśli masz problemy z kamieniami nerkowymi.
To Ci się spodoba:
Szparagi z jajkiem w sosie holenderskim – przepis na obiad, który będziesz chciała jeść codziennie
Szparagi z boczkiem z piekarnika – jak przygotować?
Jednym z naszych ulubionych przepisów, jest ten na szparagi z piekarnika z boczkiem. Najważniejsze, aby zwrócić uwagę po jakim czasie wyjmujemy szparagi z piekarnika. Nie należy piec ich dłużej niż 20 minut, mogą stać się wtedy gumowe i twarde. Poniżej znajdziecie przepis na zielone szparagi z piekarnika:
Składniki:
500 g świeżych szparagów
200 g boczku w plastrach
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: czosnek suszony, parmezan
Przygotowanie szparagów: Umyj szparagi pod bieżącą wodą i odetnij twarde końcówki (około 2-3 cm).
Owijanie boczkiem: Każdy szparag owiń jednym plastrem boczku, zaczynając od dołu. Boczek powinien dobrze przylegać do szparaga, aby się nie rozwinął podczas pieczenia.
Układanie na blaszce: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej szparagi owinięte boczkiem. Upewnij się, że szparagi nie nachodzą na siebie.
Doprawianie: Skrop szparagi oliwą z oliwek, a następnie posól i popieprz. Możesz również posypać suszonym czosnkiem dla dodatkowego aromatu.
Szparagi z piekarnika – ile piec: w zależności od tego, jakiej grubości są szparagi, można je piec od 15 do 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Nakłuj warzywa widelcem w trakcie pieczenia, aby sprawdzić czy są już gotowe do zjedzenia.
Wypróbuj też:
PRZEPIS: Szparagi z kurczakiem
Jak i ile gotować szparagi
Jeśli nie masz jak upiec szparagów w piekarniku, możesz je ugotować. Tak jak w przypadku pierwszego przepisu, jest to zależne od grubości naszych szparagów.
Jak gotować szparagi? Wypłucz warzywa, a następnie oderwij twarde końce. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je dokładnie od góry do dołu, zielone szparagi zazwyczaj nie wymagają obierania. Następnie przełóż je do garnka z wrzącą wodą.
Jak długo gotować szparagi? Zielone szparagi należy gotować na średnim ogniu od 8 do 5 10 minut
Białe szparagi należy gotować na średnim ogniu od 12 do 15 minut
Szparagi z grilla – jak przygotować i przyprawić?
Alternatywą przepisu na szparagi z piekarnika, jest przepis na szparagi z grilla. Szparagi z grilla możemy przygotować z pomocą grilla elektrycznego lub klasycznego. Niże sposób na to, jak przygotować szparagi na grilla
Przygotowanie: umyj szparagi i oderwij twarde końcówki. Następnie dopraw je delikatnie solą oraz pieprzem. Umieść szparagi na folii aluminiowej, a następnie przenieś na grilla. Możesz dodatkowo doprawić szparagi czosnkiem.
Grillowanie: szparagi należy grillować ok. 10 minut, przewracając je kilkukrotnie w międzyczasie
Szparagi – najpopularniejsze przepisy
Jednym z najpopularniejszych sposobów na przyrządzenie szparagów jest zawijanie ich w szynce. Zwykle wybiera się szynkę parmeńską, jednak może to być także szynka szwardzwaldzka. Szparagi w szynce można podawać na ciepło, lub na zimno.
Sprawdź przepis na szparagi w szynce:
https://aniagotuje.pl/przepis/zielone-szparagi-zapiekane-w-szynce-parmenskiej
Kolejną metodą jest przygotowywanie szparagów w cieście francuskim. Tak przyrządzone szparagi można podawać z mozzarellą, lub innym serem.
Sprawdź przepis na szparagi w cieście francuskim:
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_w_ciescie_francuskim/przepis.html