Saturday, July 20, 2024
Home / POLECAMY  / Szparagi – jak je przygotować na różne sposoby?

Szparagi – jak je przygotować na różne sposoby?

Najpopularniejsze przepisy na szparagi

szaragi zielone

Jakie są twoje ulubione przepisy na szparagi? Fot. Cava

Sezon na szparagi trwa zaledwie do końca czerwca, jeśli więc nie miałaś jeszcze w tym roku okazji ich spróbować – to może być ostatnia szansa! Co to szparagi? Jest to warzywo, dostępne w wersji zielonej, białej, a także fioletowej. Najpopularniejsze są szparagi zielone.

Szparagi właściwości i przeciwwskazania

Jakie właściwości mają szparagi? Zarówno białe, jak i zielone szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Są bogate w witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy. Zawierają także minerały, m.in. żelazo, potas, fosfor i wapń. Szparagi mają także wiele innych właściwości zdrowotnych – wspierają układ moczowy, trawienny, a także serce. Zielone szparagi mają inne właściwości od białych: większą zawartość witaminy C, A oraz beta karotenu, a to wszystko dzięki wyższej zawartości chlorofilu. Trzeba jednak pamiętać, że istnieją pewne przeciwskazania do spożywania szparagów. Liczne właściwości sprawiają, że to warzywo może wchodzić w interakcję z twoimi lekami, zwłaszcza diuretykami. Nie należy również spożywać ich, jeśli masz problemy z kamieniami nerkowymi.

To Ci się spodoba:
Szparagi z jajkiem w sosie holenderskim – przepis na obiad, który będziesz chciała jeść codziennie

Szparagi z boczkiem z piekarnika – jak przygotować?

Jednym z naszych ulubionych przepisów, jest ten na szparagi z piekarnika z boczkiem. Najważniejsze, aby zwrócić uwagę po jakim czasie wyjmujemy szparagi z piekarnika. Nie należy piec ich dłużej niż 20 minut, mogą stać się wtedy gumowe i twarde. Poniżej znajdziecie przepis na zielone szparagi z piekarnika:

Składniki:
500 g świeżych szparagów
200 g boczku w plastrach
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: czosnek suszony, parmezan

Przygotowanie szparagów: Umyj szparagi pod bieżącą wodą i odetnij twarde końcówki (około 2-3 cm).
Owijanie boczkiem: Każdy szparag owiń jednym plastrem boczku, zaczynając od dołu. Boczek powinien dobrze przylegać do szparaga, aby się nie rozwinął podczas pieczenia.
Układanie na blaszce: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej szparagi owinięte boczkiem. Upewnij się, że szparagi nie nachodzą na siebie.
Doprawianie: Skrop szparagi oliwą z oliwek, a następnie posól i popieprz. Możesz również posypać suszonym czosnkiem dla dodatkowego aromatu.

Szparagi z piekarnika – ile piec: w zależności od tego, jakiej grubości są szparagi, można je piec od 15 do 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Nakłuj warzywa widelcem w trakcie pieczenia, aby sprawdzić czy są już gotowe do zjedzenia.

Wypróbuj też:
PRZEPIS: Szparagi z kurczakiem

Jak i ile gotować szparagi

Jeśli nie masz jak upiec szparagów w piekarniku, możesz je ugotować. Tak jak w przypadku pierwszego przepisu, jest to zależne od grubości naszych szparagów.

Jak gotować szparagi? Wypłucz warzywa, a następnie oderwij twarde końce. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je dokładnie od góry do dołu, zielone szparagi zazwyczaj nie wymagają obierania. Następnie przełóż je do garnka z wrzącą wodą.

Jak długo gotować szparagi? Zielone szparagi należy gotować na średnim ogniu od 8 do 5 10 minut
Białe szparagi należy gotować na średnim ogniu od 12 do 15 minut

Szparagi z grilla – jak przygotować i przyprawić?

Alternatywą przepisu na szparagi z piekarnika, jest przepis na szparagi z grilla. Szparagi z grilla możemy przygotować z pomocą grilla elektrycznego lub klasycznego. Niże sposób na to,  jak przygotować szparagi na grilla

Przygotowanie: umyj szparagi i oderwij twarde końcówki. Następnie dopraw je delikatnie solą oraz pieprzem. Umieść szparagi na folii aluminiowej, a następnie przenieś na grilla. Możesz dodatkowo doprawić szparagi czosnkiem.

Grillowanie: szparagi należy grillować ok. 10 minut, przewracając je kilkukrotnie w międzyczasie

Szparagi – najpopularniejsze przepisy

Jednym z najpopularniejszych sposobów na przyrządzenie szparagów jest zawijanie ich w szynce. Zwykle wybiera się szynkę parmeńską, jednak może to być także szynka szwardzwaldzka. Szparagi w szynce można podawać na ciepło, lub na zimno.

Sprawdź przepis na szparagi w szynce:
https://aniagotuje.pl/przepis/zielone-szparagi-zapiekane-w-szynce-parmenskiej

Kolejną metodą jest przygotowywanie szparagów w cieście francuskim. Tak przyrządzone szparagi można podawać z mozzarellą, lub innym serem.

Sprawdź przepis na szparagi w cieście francuskim:
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_w_ciescie_francuskim/przepis.html

Na co dzień pasjonatka krakowskiego środowiska muzycznego, wokalistka i producentka. Dziennikarstwo ma we krwi, a jak zwykła mawiać, z genami nie wygrasz.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ