Tuesday, July 16, 2024
Home / PARTNER MK  / Sznycel po wiedeńsku w wersji roślinnej ‒ jak przygotować?

Sznycel po wiedeńsku w wersji roślinnej ‒ jak przygotować?

Klasyka, ale z duchem czasu

Sznycel po wiedeńsku

fot. Bhofack2 / Getty Images

Sznycel po wiedeńsku to przepyszna, aromatyczna potrawa, którą oryginalnie przygotowuje się z mięsa cielęcego. Okazuje się jednak, że równie dobrze smakuje w roślinnej wersji! Sprawdź, jak przygotować to danie bez wykorzystania ani grama produktu zwierzęcego

 

Sznycel po wiedeńsku od podstaw

Do przygotowania wiedeńskiego sznycla roślinnego będziesz potrzebować tofu. To świetny zamiennik, który według wielu osób nie ma żadnego smaku. Dzięki temu z łatwością nadasz mu pożądanego aromatu. Do przygotowania dwóch sznycli po wiedeńsku będziesz potrzebować jednej kostki tofu. Ponadto niezbędne będą także szklanka bulionu warzywnego, jedna łyżka mąki, kilka łyżek panierki panko, trzy łyżki sosu sojowego, papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz i oliwa z oliwek do smażenia. Zacznij od przekrojenia tofu na pół ‒poprowadź nóż poziomo. Następnie odciśnij go z nadmiaru wody ‒ im dokładniej to zrobisz, tym więcej marynaty wciągnie tofu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczne. Warto do tego celu użyć ręczników papierowych.

 

Następnie przygotuj marynatę. Do bulionu warzywnego dodaj sos sojowy, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, sól i pieprz. Całość umieść w garnku, dodaj tofu i zagotuj. Odstaw na co najmniej pół godziny. Po tym czasie delikatnie wyciśnij tofu. Do miseczki wsyp łyżkę mąki i dodaj odrobinę bulionu z przyprawami, tak aby powstał kremowy płyn. Następnie obtocz w nim plastry tofu ze wszystkich stron i pokryj panierką panko. Tak przygotowane sznycle po wiedeńsku smaż na rozgrzanej oliwie. I gotowe!

Szybka alternatywa ‒ gotowy sznycel

Nie da się ukryć, że przygotowanie sznycla po wiedeńsku z tofu od podstaw wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. Jednak, jeśli nie masz go aż tyle, wciąż nic straconego. Istnieje świetna alternatywa. To Sznycel Roślinny od Garden Gourmet, który możesz mieć na swoim stole w zaledwie kilka minut. Przyrządzisz go na trzy różne sposoby. Pierwszy z nich, zajmujący od 7 do 9 minut, polega na rozgrzaniu łyżki oleju na patelni. Należy smażyć sznycla po obu stronach aż do uzyskania złocistego koloru. Innym sposobem, również wymagającym takiej samej ilości czasu, jest pieczenie w piekarniku. Należy rozgrzać go do temperatury 180°C i piec, przewracając na drugą stronę po około 5 minutach. Najszybciej natomiast przygotujesz sznycla we frytkownicy beztłuszczowej. Wtedy zajmie Ci to zaledwie 5-7 minut. Wystarczy rozgrzać urządzenie do 180°C i smażyć przez wcześniej wskazany czas.

Podsumowanie

Choć roślinny sznycel po wiedeńsku będzie się różnił swoim smakiem od oryginału, to zdecydowanie jest warty spróbowania. Stosunkowo dobrze go imituje, dzięki czemu może stać się świetnym zamiennikiem w Twoim jadłospisie. Z czym go podać? To danie tradycyjnie zestawia się ze świeżymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Doskonale komponuje się ze sałatą masłową lub bukietem surówek. Możesz także położyć obok niego kiszonego ogórka lub czerwoną kapustę na ciepło. Warto podawać go z ćwiartką cytryny do skropienia, co nada mu dodatkowego aromatu.

Źródło: materiał Partnera MK

TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ