Jedz figę
Chcesz się mniej stresować? Koniecznie jedz figi. Mamy przepyszny przepis na szaszłyki z figami.
Chcesz się mniej stresować? Jedz figę. Badania* potwierdzają, że owoce te poprawiają nastrój, pomagają usuwać zmęczenie, wzmacniają nerwy i smakują wyśmienicie. Nic więc dziwnego, że figa zagościła w naszej kuchni już w XIV w.
Szaszłyki z figami, polędwiczką w rozmarynie i szynką serrano
Składniki na 5 szaszłyków, 2 porcje:
– 5 świeżych fig
– około 250 g – 300 g polędwiczki wieprzowej
– sól i pieprz
– 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 100 ml żołądkowej gorzkiej z figą
– 1/2 łyżki soku z cytryny
– 100 g szynki suszonej (np. serrano)
Do podania:
– świeża mięta
– 100 g sera feta
– gęsty dressing balsamiczno-miodowy (4 łyżki octu balsamicznego + sól i pieprz + 1,5 łyżki – oliwy extra vergine + 2 łyżki miodu – wszystko wymieszać w miseczce)
Przygotowanie:
Figi pokroić w grubee plastry. Polędwiczkę pokroić w niedużą kostkę, zamoczyć na 2 godziny w żoładkowej z figą, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, odłożyć.
Kawałki polędwiczki i fig nadziewać na patyczki przeplatając paskami szynki.
Grillować na grillu ogrodowym, na patelni grillowej lub piec w piekarniku (200 stopni, około 12-15 minut). Polędwiczka piecze się dość szybko. Podawać na dużej ilości mięty z dodatkiem pokruszonego sera feta i gęstego dressingu.
*Dane za USDA.