Wednesday, April 14, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Szarlotka z cynamonem

Szarlotka z cynamonem

Co powiecie na domowej roboty szarlotkę? Ring the belly jest na tak!

Szarlotka z cynamonem / fot. Ring the belly

ringthebellyJabłka. Jabłka i szklanka mleka. Na tym się wychowałam. Każde wakacje jako dziecko spędzałam pracując w sadzie i była to dla mnie największa nagroda. Rodzinne małopolskie sady to miejsce, gdzie zostawiłam kawał serca, a wzięłam ze sobą prawdziwe smaki i 1000 sposobów na domowe szarlotki. Swojego czasu próbowałam nawet rozchulać rodzinny interes, ale jak zwykle, zabrakło czasu i zapału. Wierzę, że na Jabłonie Zgody przyjdzie jeszcze czas.

SZARLOTKA Z CYNAMONEM  

Szarlotka z cynamonem / fot. Ring the belly

Szarlotka z cynamonem / fot. Ring the belly

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?

– po 130gr mąk: kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej

– 150gr margaryny roślinnej

– szczypta soli, łyżeczka cynamonu

– pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy jeśli musisz)

– 40-50ml mleka roślinnego (ryżowe lub kokosowe)

– trzy duże jabłka

– płatki migdałowe

– 50gr cukru brązowego lub ksylitolu

JAK PRZYGOTOWAĆ SZARLOTKĘ?

Przesiej mąki, dodaj sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Połącz z ciepłą margaryną (najlepiej odstaw ją na kwadrans w temperaturze pokojowej) i mlekiem roślinnym. Zagnieć ciasto. Pamiętaj, że może się kruszyć (taka uroda połączenia tego typu mąk bez łącznika w postaci np. jajek). Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem. Zostaw odrobinę ciasta na kruszonkę, którą użyjesz na wierch (może być kulka o średnicy około 4cm). Pamiętaj, aby dokładnie wykleić ranty. Niech ciasto ściśle przylega do boków. Nakłuj je widelcem i piecz przez 10 minut.

W tym czasie obierz i pokrój jabłka w małe kawałeczki. W osobnym rondelku roztop łyżkę margaryny, dodaj jabłka, posyp cynamonem i łyżką brązowego cukru. Smaż aż jabłka staną się miękkie. Gdy ciasto lekko się zarumieni przełóż ciepłe jabłka do tortownicy, równomiernie rozłóż wcześniej odłożoną kruszonkę i posyp migdałami. Piecz 40minut. Gdy szarlotka lekko ostygnie możesz ją posypać cukrem pudrem.

***

Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

okładka ring the bellyPoznaj letnie przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly

Blog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach