Syrop klonowy to wyjątkowa substancja słodząca. Nierzadko zastępuje cukier i miód w codziennej diecie. Dzieje się tak dlatego, że syrop ten, w odróżnieniu od bezwartościowego białego cukru, posiada cenne wartości odżywcze niezbędne do utrzymania zdrowia fizycznego i psychicznego. Posiada również niezwykły smak, który sprawił, że obecnie ma wielu wielbicieli na całym świecie
Syrop z klonu – pochodzenie
Syrop klonowy jest wytwarzany przede wszystkim w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Określa się go również jako kanadyjskie płynne złoto, ze względu na jego złotą barwę i jego popularność, która przełożyła się na eksport tego produktu na cały świat. Niegdyś wytwarzaniem takiego syropu trudnili się Indianie. Najpierw uzyskiwali sok z klonu, a następnie, dzięki naturalnym procesom, zagęszczali go. Te procesy to zamarzanie czy parowanie. Obecni producenci dbają o to, aby syrop klonowy był produkowany w zdrowy i ekologiczny sposób, czyli bez użycia trujących i niebezpiecznych środków chemicznych, które nawet w niewielkich ilościach mogą źle wpłynąć nie tylko na zdrowie człowieka, ale i zwierzęta oraz otaczające nas środowisko naturalne. Na czym polega pozyskanie soku klonowego? Aby uzyskać sok z klonu należy wwiercić się w pień drzewa i umieścić w niezbyt głębokim otworze specjalny kranik. Należy przy tym uważać, aby nie uszkodzić drzewa. Zaś proces zagęszczania polega na odparowywaniu płynu do tego momentu, aż staje się on wyjątkowo słodkim i gęstym syropem. Klon cukrowy wykorzystywany do takich działań musi mieć co najmniej 30-40 lat.
Syrop klonowy – prozdrowotne właściwości
Syrop klonowy ma wiele zalet, które wpływają w pozytywny sposób na działanie ludzkiego organizmu. Do tych prozdrowotnych właściwości należą:
• dostarczenie odpowiedniej ilości witamin z grupy B, a także minerałów takich jak magnez, fosfor, wapń, cynk czy mangan;
• działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne, antycukrzycowe i antynowotworowe;
• zatrzymanie namnażania się komórek nowotworu piersi, płuc, mózgu, okrężnicy i prostaty;
• pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby;
• ochrona przed miażdżycą;
• spadek złego cholesterolu we krwi.
Powyższe zalety sprawiają, że syrop z klonu bezapelacyjnie wygrywa z białym cukrem. Stanowi również dobrą alternatywę dla miodu. Przykładowo – miód akacjowy w odróżnieniu od syropu klonowego posiada niewiele składników mineralnych.
Syrop klonowy – zastosowanie w kuchni
Syrop z klonu jest mniej kaloryczny niż cukier. W 100 gramach zawiera jedynie 280 kalorii. Inaczej jest jednak w przypadku indeksu glikemicznego – jest bardzo wysoki w przypadku tego syropu i wynosi aż 65. Z tego powodu nie powinny go stosować osoby, które chorują na cukrzycę lub insulinooporność. Natomiast nie muszą z niego rezygnować osoby na diecie odchudzającej. Syrop klonowy posiada kwas abscysynowy, które wspomaga odchudzanie, można zatem schudnąć stosując coś tak słodkiego jak syrop z klonu, należy jednak pamiętać o zachowaniu dziennego bilansu kalorycznego na właściwym poziomie. Jakie jest zastosowanie syropu klonowego? Głównie używa się go do deserów jako dodatek – do naleśników, jogurtów, owoców, pankejków czy placków. Można go dodawać zamiast cukru do wypieków. Sprawdzi się również do wyboru cukierków i lizaków. Ponadto znacząco poprawia smak gorzkich, gorących napojów. A wytrawnym daniom nada nieco słodkości.