Monday, June 14, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Świeżo wyciskane soki przepisem na zdrowie

Świeżo wyciskane soki przepisem na zdrowie

Odżywiają, odchudzają, oczyszczają, odmładzają. Świeżo wyciskane soki to najlepsza form dbania o zdrowia. Ale jakie? Z sokowirówki czy wyciskarki? Mamy dla Was cenne informacje i przepisy

świeżo wyciskane soki

Świeżo wyciskane soki odchudzają, odmładzają, oczyszczają, dodają energii / fot. Mamsmak.com

Regularne picie świeżo wyciskanych soków jest jedną z najlepszych form dbania o zdrowie. Dzięki nim dostarczamy organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów w znacznie większym stopniu, aniżeli robimy to podczas jedzenia całych owoców lub warzyw. Ich zamiennikiem mogą być smaczne koktajle, które są podstawą każdej diety oraz kuracji odchudzającej.

Zalety świeżo wyciskanych soków

Świeżo wyciskane soki nie tylko zawierają niezbędne witaminy i minerały, ale również mają ogromny wpływ na wygląd oraz samopoczucie. Pijąc codziennie rano szklankę soku zapewniamy sobie energię i siłę na resztę dnia. Ich główną zaletą jest dostarczenie budulca w niezmienionej formie. Wzmacniając system odpornościowy, skutecznie chronią przed różnego rodzaju infekcjami.

– Zawarte w nich wartości odżywcze mają również pozytywny wpływ na nasz wygląd. Dzięki spożywaniu świeżo wyciskanych soków kondycja skóry, włosów i paznokci szybko ulega poprawie. Żaden suplement diety nie może się z nimi równać – mówi Ewa Koza, dietetyk oraz autorka bloga mamsmak.com.

Świeże soki umożliwiają dostarczenie wartości odżywczych w odpowiedniej ilości, ponieważ na 1 litr przypada ok. 1,5-2 kg wybranego surowca. Jest to dużo więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Oprócz tego, są idealnym sposobem na „przemycenie” nielubianych, a bogatych w witaminy i minerały warzyw, ziół oraz przypraw.

Sokowirówka czy wyciskarka?

Soki z wyciskarek są polecane przez specjalistów od zdrowego żywienia, ponieważ w odróżnieniu od sokowirówek nie uszkadzają struktury ważnych związków.

– Podczas pracy sokowirówki, temperatura na sitku może wzrastać nawet do 40 stopni. To skutecznie niszczy witaminy, zwłaszcza bardzo ulotną witaminę C – mówi Ewa Koza.

Wyciskarki, dzięki zastosowaniu wolnoobrotowej techniki miażdżenia pozwalają na otrzymanie pełnowartościowego soku. Minimalne napowietrzenie skutecznie chroni składniki przed utlenieniem, dzięki czemu możemy cieszyć się wyrazistym i aromatycznym smakiem. W procesie wytwarzania usuwane są również metale ciężkie oraz środki chemiczne, które znajdują się w wybranych produktach. Kolejną przewagą wyciskarek nad sokowirówkami jest ich wydajność. Z tej samej ilości produktów otrzymamy więcej soku, a tym samym dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę wartości odżywczych.

Wyciskarka dwuślimakowa 

Zadaniem wyciskarki jest wycisnąć sok, jednak sam proces wyciskana oraz uzyskiwane efekty różnią się w zależności od modelu. Przed zakupem najlepiej odpowiedzieć sobie na kilka pytań, które pomogą nam w podjęciu decyzji. Przy wyborze musimy określić, jaki rodzaj soku najbardziej lubimy, jaka pojemność będzie dla nas wystarczająca oraz jak często zamierzamy z niej korzystać. Najdokładniejsza w działaniu jest wyciskarka dwuślimakowa. Wyposażona w podwójny wałek z dużą starannością miażdży surowiec, wydobywając z miąższu jak najwięcej wartości odżywczych. Oprócz tego, bardzo dobrze radzi sobie z trudnymi do wyciskania warzywami liściowymi oraz ziołami.

Odchudzanie, oczyszczanie, odmładzanie – soki a dieta

Regularne picie świeżo wyciskanych soków jest zalecane w trakcie stosowania diet oraz kuracji oczyszczających. Przy odchudzaniu, dietetycy zachęcają do spożywania przede wszystkim soków warzywnych, które są mniej kaloryczne oraz zasobniejsze w błonnik, redukujący łaknienie i wzmacniający poczucie sytości.
J.J. Smith, amerykańska dietetyczka oraz specjalistka od zwalczania otyłości w najnowszej książce Zielona dieta koktajlowa pisze:

Pijąc zielone koktajle, możecie się spodziewać spadku wagi, zmniejszenia łaknienia, wzrostu energii, lepszej pracy mózgu, lepszego trawienia i ogólnej poprawy stanu zdrowia.

Jej 10-dniowy program oczyszczający bazuje na samych tylko zielonych koktajlach przygotowywanych z zielonych warzyw liściastych, owoców i wody. – Eliminując z jadłospisu na dziesięć dni niektóre produkty spożywcze, uwolnicie ciało od nagromadzonych w nim toksyn i przeprogramujecie kubki smakowe tak, by pragnęły wyłącznie zdrowych i pełnowartościowych posiłków.

Innym sposobem na utratę zbędnych kilogramów, poprawienie ogólnej kondycji organizmu, a jednocześnie zregenerowanie go i odmłodzenie, jest dieta owocowo-warzywna polecana przez Monikę Ciszek-Skwierczyńską, koordynatora leczenia zaburzeń odżywiania w Centrum La Fuente w Szczyrku – Istotą diety owocowo-warzywnej jest takie skomponowanie składników żywieniowych, by w efekcie ich spożywania organizm uruchomił naturalne mechanizmy samoleczące organizmu. Je się warzywa i owoce – surowe, duszone, pieczone, gotowane; w postaci zup, soków, koktajli, kiszonek z ogórków i buraków. Pacjenci stosujący takie menu nie są głodni, jedzą trzy główne dania i dwie przekąski każdego dnia. Przykładowe śniadanie składa się z trzech surówek i dwóch szklanek soku.

Soki warzywne czy soki owocowe? Zaskakujące zestawienia

Tym którym świeżo wyciskane soki kojarzą się z pomarańczą i grejpfrutem, ewentualnie marchewką, informujemy, że do soku można dać niemal wszystko: awokado, szpinak, nać pietruszki, a nawet jarmuż i kapustę.

Beata Sadowska, dziennikarka, autorka książki I jak tu nie jeść! do swoich bomb witaminowych dodaje siemię lniane, nasiona chia, macę, otręby owsiane i wiele innych zaskakujących składników. O swoim ulubionym koktajlu z awokado pisze:

„Zaprzyjaźniłam się z nim w ciąży. Wtedy na potęgę dodawałam do niego albo świeże liście szpinaku, albo rukole, albo natkę pietruszki. Sezam zastępowałam czasem 2-3 orzechami brazylijskimi. A innym razem do tych składników dorzucałam mango. Dziś mam wrażenie, że przez połowę terminowania w brzuchu Tysiek wcinał koktajle. Wyszło mu to na zdrowie.”

 

koktajl z awokado

Koktajl z awokado od Beaty Sadowskiej (fot. z książki „I jak tu nie jeść!”)

Przepisy na soki warzywne i smaczne koktajle:

koktajl ZIELONO MI od Beaty Sadowskiej

składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– 1 banan
– 2 płaskie łyżeczki sezamu
– 3-4 gałęzie natki pietruszki
Wszystko zmiksować. Zajadać czysta energie i power. Idealne na śniadanie
Przepis pochodzi z najnowszej książki Beaty Sadowskiej „I jak tu nie jeść!”.

Przepis na sok oczyszczający ALKALICZNE TAK DLA ZDROWIA od Ewy Kozy (mamsmak.com)

Sok dla 2 osób – polecany zwłaszcza przy silnym zakwaszeniu organizmu.
składniki:
– 2 marchewki
– 1 burak
– 2 jabłka
– 1/2 cytryny
– pęczek natki pietruszki
– kawałek selera (korzeń)
Wszystko myjemy, kroimy i wrzucamy do wyciskarki, ona robi resztę. Pijmy na zdrowie!


                                                                                                                           Tekst: Paulina Krawiec

 

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    Iona 28 czerwca, 2017

    Pani Beato, jakiej używa Pani wyciskarki? Ja mam taką : terapiasokami.pl/wyciskarka-kuvings-b6000
    Dopiero zakupiłam,chyba będzie ok ? Mam zamiar wyciskać dużo zieleniny, więc dużą uwagę zwróciłam na mocny silnik 240 W, gwarancja 10 lat, mowi sama za siebie 😉

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach